Home > Återhämtningen öppnar dörr för QE-exit enligt ECB-rådsledamot.

Återhämtningen öppnar dörr för QE-exit enligt ECB-rådsledamot.

En allt starkare tillväxt och avsaknaden av deflation banar väg för en exit från ECB:s okonventionella åtgärder för att öka stimulanserna.

Det sade Jens Weidmann, Bundesbankchef och ECB-rådsledamot, på torsdagen enligt Bloomberg News.

”Den fortsatta ekonomiska återhämtningen öppnar ett perspektiv av en penningpolitisk normalisering”, där timingen och takten är beroende av uthålligheten i inflationsuppgången, sade han.

Han sade att det för trovärdigheten i penningpolitiken är avgörande att den expansiva policyn får ett slut när det blir nödvändigt ur ett prisstabilitetsperspektiv.

Tillgångsköpen har varit en nödåtgärd för att bekämpa hotet om en nedåtgående spiral för priserna, vilket nu alltmer trätt i bakgrunden.

”För närvarande är en expansiv penningpolitik berättigat för att stötta den ekonomiska återhämtningen och därmed inflationen i euroområdet, och vi är överens om det i rådet. Men det finns skilda uppfattningar om hur mycket vi behöver trycka på stimulansgasen och vilka instrument vi bör använda”, sade han.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade vid samma event att QE-programmet inte ska bli en permanent del i ECB:s policy, även om det varit berättigat givet den djupa krisen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto