Home > Atlas Copco – dags att lätta av

Atlas Copco – dags att lätta av

Den 20 oktober skrev jag: Aktien befinner sig i en starkt uppåtgående långsiktig trend, vilket innebär att vi inte skall gå kort (blanka aktien). Tilltagande divergenser, svansar på ovansidan och gårdagens vändning ner från taket har fått köparna att tvivla på om uppgången kommer att fortsätta och en del fyndblankare spekulerar redan i nedgång. Det är svårt att veta hur aktien kommer att svara på rapporten och för den som inte är spekulativt lagd kan det vara klokt att lätta av åtminstone en del av innehavet inför den stundande rapporten.

Teknisk analys Atlas Copco A: Efter föregående analys har Atlas Copco-aktien, bortsett från uppladdningen de två första veckorna i november, noterats i den övre positiva delen av den brant stigande trendkanalen.

Aktien befinner i en stark och positiv trend både på kort- och lång sikt. Avståndet är över 20 procent ner till 200 dagars medelvärde, vilket är tryggt för trenden, men det skapar obalans och spänningar (jämviktsmässigt).

Igår nådde aktien en viktig motståndsnivån vid 155 kronor, där det åtminstone kortsiktigt tog stopp. Efter en inledande uppgång till motståndsnivån avtog volymen och säljarna fick en enkel match med att ta över rodret. Igår bildades en svans på ovansidan som ett bevis på att säljarna har tagit över, samtidigt noterades både en hårt spänd gummisnodd på ovansidan (se den infällda bilden) och ett ohälsosamt utdraget gummiband (avståndet mellan MA-50 och prisgrafen.

Det börjar uppstå divergenser mellan topparna i momentumdiagrammen och motsvarande toppar i prisgrafen. Tillsammans med de spänningar som uppstått jämviktsmässigt kan vi nu se fram emot en period av andhämtning och vinsthemtagningar som bör ta kursen ner mot den första fibnivån 76,4% vid 144 kronor. Skulle denna nivå punkteras hittar vi nästa stöd vid 61,8% och 137 kronor där även 50-dagars medelvärde kommer att möta upp. Även om man inte bör gå kort (blanka) aktien kan det vara klokt att skala ut sig på denna nivå, eventuellt sälja halva innehavet för att en vändning nedåt inte skall bli lika kännbar.

När aktien vänder upp antingen vid 144 eller 137 kronor kan det vara läge att göra entré igen (om trenden fortfarande är positiv hos OMX). Håll koll på när sentimentet åter blir positivt genom att spana efter svansar på nedsidan i samband med att stödnivåerna testas och momentumindikatorerna korrelerar och vänder upp från låga nivåer.

Sammanfattning: Vi har varit med om en fin resa i Atlas Copco den senaste tiden, men inga träd växer oavbrutet. Det är mycket som tyder på att det nu är lämpligt att minska innehavet eller kliva av. Det är dock fel att blanka en aktie som befinner sig i en såpass kraftigt positiv trend som Atco. Fortsätter det positiva börsklimatet är det läge att avvakta en vändning vid 144 eller 137 kronor för att åter göra entré.

Motstånd: 154 / 156 / 160 / 163
Stöd: 151 / 149 / 146-143 / 139-137

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto