Home > Atlas Copco indikerar toppformation

Atlas Copco indikerar toppformation

Den 23 november skrev jag: Vi har varit med om en fin resa i Atlas Copco den senaste tiden, men inga träd växer oavbrutet. Det är mycket som tyder på att det nu är lämpligt att börja skala ut sig. Det är dock fel att blanka en aktie som befinner sig i en såpass kraftigt positiv trend som Atco. Fortsätter det positiva börsklimatet är det läge att avvakta en vändning för att åter göra entré.

Bland de analytiker jag följer har Carnegie höjt estimaten för Atlas Copco medan Cheuvreux har tagit bort aktien från sin ”capital goods top pick” lista. Sedan föregående analys har Jacob Wallenberg köpt 50.000 aktier. Den senaste veckan har antal utlånade aktier (blankade) på Stockholmsbörsen minskat men däremot har utlåningen av Atlas Copco A ökat med 1,2 miljoner till till totalt 26,5 miljoner aktier.

Teknisk analys Atlas Copco A: Aktien laddade om med en momentumsetup efter föregående analys och därefter har aktien fortsatt uppåt. Den 2 september passerades 20-dagars medelvärde och alltsedan dess noteras aktien ovanför medelvärdet, som är ett tydligt bevis på styrkan i aktien.

När kursen i onsdags öppnade uppåt med ett gap och kursen fortsatte uppåt stärkte det köparna i tron att den positiva trenden skulle fortsätta. Vid motståndsnivån 174 kronor kom dock säljarna tillbaks och skapade en svans på ovansidan, vilken skapade en viss oro bland köparna om styrkan i trenden var på väg att avta. I torsdags öppnade kursen på samma nivå som onsdagsstängningen, men stängningen under både onsdagens och torsdagens lägsta är tecken på att det är en topp som håller på att bildas.

Sedan utbrottet från konsolideringen som skedde den 1 september har aktien stigit 49 procent fram till i onsdags, på 80 börsdagar. Under i stort sett hela denna uppgångsfas har volymen tilltagit i uppgångsfaserna, men sedan den 7 december ökar inte volymen längre i samma takt som kursen, vilket är ett svaghetstecken.

Atlas Copco-aktien befinner sig både på kort- och lång sikt i starkt positiva trender. Kursen befinner sig efter torsdagens stängning hela 26 procent över primärtrenden MA-200 och 11 procent över MA-50. Detta avstånd är på samma gång som det uppvisar styrka ett orosmoln som innebär att det skapas en obalans och en spänning ner mot de medellånga och långa medelvärdena.

Den divergens som uppstått mot OBV (On Balance Volume) och dagsmomentum innebär att vi kan förvänta oss en lägre uppgångstakt för att ”vänta in” medelvärdena.

Om köparna kommer tillbaks vid nuvarande nivå och stiger över
173 kronor får vi en momentumsetup för fortsatt uppgång.

Bekräftas toppformationen och kursen punkterar 166,60 får vi en säljsignal men den skall vi enbart använda för att börja skala ut positioner för uppgång. Använd stödnivåerna nedan för att skala ut långa positioner. Så länge kursen befinner sig ovanför MA-200 (126,40) som pekar uppåt skall vi inte ens tänka tanken att gå kort (blanka). Rekyler skall så länge börsklimatet pekar uppåt (den långa trenden hos OMXS30) skall rekyler användas för att göra entré på attraktivare nivåer och öka på långa positioner när vändningar sker vid stödnivåerna.

Dagsmomentum (RSI-14) noteras vid 66,8 och skulle bekräftelsenivån som just nu är 60 punkteras får vi en kortsiktig säljsignal. De som inte bryr sig om att alla trender pekar uppåt kan blanka ner mot 155 kronor, men det gäller att vara beredd på vändningen och inte placera nödutgången över 171 kronor. Så länge inte RSI faller ner på låga nivåer under 40 är förutsättningarna goda för en fortsatt uppgång.

MACD är på väg att bryta ner i sälj, men en säljsignal vid nuvarande positiva nivå har inte samma tillförlitlighet som om signalen kommer i den negativa delen av indikatorn.

Sammanfattning: Atlas Copco-aktien är för tillfället en av börsens starkaste aktier relativt sett (ej att förväxla med RSI). De senaste 200 börsdagarna har aktien varit 37 procent starkare än OMXS30, vilket är den högsta nivå aktien någonsin varit uppe på. Efter den senaste tidens kraftiga uppgång ser aktien överköpt ut på många sätt och en rekyl är att vänta. Det är dock fel att gå kort (blanka) aktien. Så länge aktien korrelerar med OMX och bägge befinner sig i positiva trender skall rekyler användas för att köpa aktien till bättre pris. Skulle däremot aktien vända ner och punktera ett flertal stödnivåer skall man börja skala ut långa positioner och stanna kvar i långa positioner om primärtrenden punkteras.

Motstånd: 173-174 / 177-178 / 180 / 186 / 205 / 223
Stöd: 170-168 / 166 / 163 / 159 / 148 / 129 / 110

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto