Home > Åtminstone en räntehöjning kan behövas före årsslut enligt Federal Reserves Atlanta-chef Dennis Lockhart.

Åtminstone en räntehöjning kan behövas före årsslut enligt Federal Reserves Atlanta-chef Dennis Lockhart.

Åtminstone en räntehöjning kan behövas redan före årsskiftet då USA:s ekonomiska tillväxt ser ut att accelerera. Beroende på utfallet i inkommande data kan en höjning redan i september komma att bli aktuell.

Det sade Dennis Lockhart, chef för Federal Reserve i Atlanta, vid ett tal på tisdagskvällen, skriver Bloomberg News. Han var senast röstande i FOMC under 2015 men kommer inte att rösta igen förrän 2018. När han väl varit röstande har han dock inte avvikit i något Fed-beslut. Han tog över som chef för Atlanta Fed i mars 2007.

”Jag låser mig inte vid någon hållning i det här läget, men om min tro på ekonomin visar sig riktig så tror jag att åtminstone en höjning av styrräntan kan vara lämplig senare i år”, sade han i ett tal på Rotary Club i Knoxville, Tennessee.

Enligt honom är det fortfarande möjligt att det blir två räntehöjningar före årsskiftet och beroende på hur ekonomin fortsätter att utveckla sig kanske två höjningar under 2017.

Dennis Lockhart beskrev arbetsmarknaden som en nära full sysselsättning och med löner som visar tecken på ökning.

”Aktuell statistik antyder stabilare underliggande kraft i prisutvecklingen”, sade han och lämnade sin syn på utvecklingen av inflationen:

”Jag är förhållandevis trygg med en prognos om att vi når 2 procent vid slutet av 2017″, sade han och framhöll en allmän tilltro kring de ekonomiska utsikterna för såväl det andra halvåret som under kommande år.

I utsikterna finns antagande om fortsatt hälsosam konsumentaktivitet samt en viss acceleration i företagsinvesteringar.

Kring BNP-siffran för det andra kvartalet sade han att den överdriver svagheten medan exempelvis den slutliga efterfrågan ”inte var så svag”. Inbromsningen i detaljhandelsförsäljningen i juli var en ”förväntad återhållsamhet” och ”inget som får alarmklockorna att ringa”.

Tidiga indikatorer för det tredje kvartalets BNP visar tecken på en återstuds, enligt Dennis Lockhart som samtidigt noga kommer att bevaka inkommande data. Han tror dock inte att ”draget i ekonomin kört fast”.

”Risken som oroar mig mest är att ett uppsving i företagsinvesteringar inte kommer”, sade han och framhöll en ökad osäkerhet kring stundande valet som en trolig faktor till svagheten på denna front.

Dollarindex (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto