Home > Att gå emot konsensus

Att gå emot konsensus

Tekniska traders är antagligen bekanta med talesättet ”trenden är din vän”. Med detta menar man att tradern har större chans att tjäna pengar genom att följa den övergripande riktningen på marknaden, istället för att gå mot strömmen.

Att gå mot strömmen är dock det som ger störst vinster. Alla legendariska traders/investerare byggde sina förmögenhet genom att gå mot marknaden. Genom att tänka utanför lådan, både ur ett tekniskt och ur ett fundamentalt perspektiv kan traders/investerare som går mot marknaden hitta ledtrådar för hur den övergripande marknaden kommer röra på sig, det vill säga trenden.

2021 har sagts vara året då dollarn sjunker ännu lägre. Det var så många som satsade kort på dollarn att året slutade med en av de största satsningarna på kort dollar på över ett årtionde. Låt det sjunka in…

Vad händer om dollarn stiger under 2021?

När man pratar om dollarn handlar det inte bara om valutamarknaden. Dollarns värde och dess trend påverkar alla marknader – aktier, fast avkastning etc. En förändring i dollarns trend är därför viktig för alla investerare.

Mot slutet av förra året publicerade Bloomberg som vanligt en lista av alla stora investeringshus i världen och deras prognos för det kommande året. Inte en enda (!) trodde på en stigande dollar – istället satsade alla på dollarns nedgång, och reflation.

Om man skulle gå mot strömmen hade man därmed satsat på en hög dollar. Varför skulle någon köpa dollar när Fed tryckte över 30% av alla dollar bara förra året?

Först och främst är bara själva faktumet att alla befinner sig på andra sidan av en trade lockande. Om den som går mot strömmen har rätt kommer hastigheten på stigningen bli mycket snabbare. När björnar ser hur stoppen aktiveras, för att stänga en kort position, köper mäklaren. Därmed blir det som att försöka släcka en eld med mer eld.

För det andra innebär det bättre marginal när man går mot strömmen. Sam Zell, en av världens största investerare, har sagt i ett känt citat – ”om ingen håller med mig, och om vi har rätt, då får vi ganska allvarliga marginaler.”

Jag säger inte att dollarn kommer öka i år. Jag påpekar bara faktumet att den korrekta riktningen ofta är den motsatta när konsensus är så starkt.

Denna veckas invigning av den nya presidenten i USA innebär starten på en ny era. Denna era kommer handla om att återetablera USA:s plats i världen. Dollarn kan mycket väl spela en viktig roll i denna process.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.