Home > Att handla med trenden

Att handla med trenden

Att handla med trenden är en väl vedertagen strategi på börsen. På engelska finns ordspråk som ”The trend is your friend”, och med goda skäl: Det finns sällan skäl att till exempel blanka en stigande aktie som är övervärderad förrän priset vänder, då det bara är en prisförändring man tjänar pengar på, inget annat.

Det är dessutom inte skrivet i vad en akties rätta värde egentligen är. I slutändan är det du och jag och de andra som handlar som bestämmer dess värde. En aktie kan bara stiga om någon annan kan tjäna pengar på att ta den högre.

Om man till exempel hade försökt blanka Ericsson ett halvår innan it-bubblan sprack hade man suttit med en mer än tre gånger så stor förlust som satsat kapital, med andra ord en uppgång i aktien på över 300%.

Det spelar med andra ord ibland ingen roll vad det är för bolag som finns bakom aktien. Oftast gör det det, men de gånger det inte gör det blir man strimlad om man försöker slåss mot marknaden. Mycket bättre är det istället att vänta på en topp eller botten. Man blir tillslut tvungen att välja om man vill förstå marknaden eller tjäna pengar.

Det är ofta så det fungerar i en stigande marknad och speciellt med enskilda aktier. De går upp och ner i stora breda svängningar under lång tid för att sakta börja krypa uppåt och till slut ställa sig på högkant och gå rakt upp. Dessutom är tiden aktier i trend spenderar i olika rekyler avsevärt mindre än tiden de spenderar på att vara nära sina högstanoteringar, så även om man lyckas sälja på ett bra pris mot trenden är chansen liten att man kan realisera sin vinst.

Och vill man köpa på botten och vara först? Det är bara att välja – försöka köpa lågt eller tjäna pengar. Visst kan man lyckas då och då men dessa tillfällen får en ofta ur balans vilket gör mer skada i längden än de pengar man tjänade. Dessutom gör den ökande volatiliteten kring toppar att man alltid tjänar mer på att leta efter aktier i trend iallafall.

Så vad är då en trend? Det finns ingen. Inte förrän du har definierat en! Ett bra tips och något jag gillar är vad jag kallar för ”regnbågen”. Det är ett koncept där 50,100 och 200 dagars glidande medelvärde är stigande och lägger sig först, mittemellan respektive sist då man tittar på en viss tidsperiod utan att skära varandra. Om man använder färger för dessa medelvärden ser grafen ut som en uppochnervänd halv regnbåge. Vad det betyder är att aktien är över genomsnittskursen för 200 dagar, 100 dagar och 50 dagar och fortsätter att vara det, vilket i längden leder till en parabolisk uppgång.

Kom dock ihåg regeln att göra  det så simpelt som möjligt. Det mänskliga ögat tenderar inte se på ett diagram objektivt och ge alla datapunkter lika vikt utan fokuserar oftast på de få gånger ett mönster verkligen fungerade och förbiser alla gånger där det inte gjorde det. Om en strategi verkligen har validitet bör man kunna testa den matematiskt med en enkel formel.  Det ena behöver dock inte utesluta det andra. Att visuellt hitta upplägg man vill testa först för att sedan testa dem matematiskt är en bra idé!

Glidande medelvärden - Regnbågen
Glidande medelvärden – Regnbågen
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto