Home > Att köpa dippen

Att köpa dippen

Under starka vändningar på aktiemarknaden känner sig ofta privata investerare att de hamnar utanför marknaden. Anledningen är att de antingen tar ut sina vinster tidigare, eller för att de redan har sålt sin andel vid den första korrigeringen.

Därför är starka vändningar på aktiemarknaden ofta avskydda marknadsrörelser. Trots det en hög aktiemarknad antyder (en förmögenhetseffekt) innebär det att investerare som inte deltar måste vänta på möjligheten att satsa långt.

Men var ska man ta sig in på marknaden för att undvika att köpa toppen? Hur köper man dippen?

Det psykologiska spel vi kallar aktiemarknadsinvesteringar

Denna vecka fortsatte korrigeringen på aktiemarknaden. Dow Jones föll kraftigt från sina höga noteringar, och samma sak skedde för S&P500.

I början av veckan var det framförallt cykliska sektorer som minskade. När detta sker är det ofta ett tecken på att marknaden oroa sig över framtida tillväxt.

Senare denna vecka har ytterligare svaghetstecken visat sig. Plötsligt ser marknaden nervös ut då det verkar som att vi inte kommer se en andra runda av finansiellt stöd.

Det amerikanska presidentvalet går av stapeln om endast sex veckor, och vi kommer antagligen inte se mer finansiellt stöd innan dess. Goldman Sachs nedgraderade just BNP för det fjärde kvartalet efter nyheter om det bristande stödet. De sänkte prognosen från 6% till 3% för året. Så, investerare som är villiga att köpa dippen lär ha den rakt framför näsan – men kommer de köpa?

Människans natur är svår att sätta sig emot, framförallt när det handlar om risker på finansiella marknader. S&P500-korrigeringen ligger nu på cirka -10% och efter -20% har vi officiellt en björnmarknad.

Detta är hur marknaden sätter press på regeringen att agera. Troligtvis kommer vi se/höra ingripanden om marknaden fortsätter att närma sig -15% eller liknande. Men detta är precis varför investerare inte köper dippen när de ser den. Istället tenderar man att vänta och se om den når under -15%, för att se om den närmar sig björnaktiga territorier. Och ifall marknaden går in i en björnmarknad, varför ska man då köpa dippen? Detta är inte en dipp man bör köpa, tänker många.

Sensmoralen i denna historia är att affärscykeln är… cyklisk. Medan aktiemarknaden går upp och ned innebär marknadens cykliska natur att det alltid finns en dipp att köpa.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.