Home > Att välja blankningskandidater

Att välja blankningskandidater

När man väljer instrument att blanka kan man beakta följande punkter:

1. Att instrumentet är på en relevant börs / marknad.
2. Att det instrument du väljer är relevant.
3. Att instrumentet i fråga utvecklas sämre än underliggande börs, råvara och konkurrenter.
4. Att det finns färre utrymmen för misstag och felackumuleringar än i uppgång. Det är svårare helt enkelt.

Vid trendhandel så är det givetvis bäst att välja instrument med minst volatilitet och mest direktion vid bästa läge, men det gäller ju för såväl blankningar som långa positioner.
Det första jag tittar på när det är dags att välja instrument att blanka är att välja en relevant börs eller land. Det som jag letar efter är börser med sämst utveckling över den relevanta tidsperioden.

Om vi tar börsnedgångarna år 2007 som exempel så kom det en nästan lika stor uppgång efter en initial nedgång innan rasen började på riktigt under sommaren. Det fanns dock aktier som ej hängde med i denna sista uppgång. Dessa visade sig oftast gå ner mest och fortast.

Som spekulant liknar du med andra ord en forskare som iakttar experimentet lite på avstånd och tar anteckningar. – ”Herregud, såg du det där? Det var ju nästan en dubbelt så stor smäll än vad vi förväntade oss, men än så länge är det ingen reaktion alls i provrör B”

Punkt två handlar om relevans. Det är ju inte så smart att sälja industrivärlden för att Grekland håller på att gå i konkurs. Istället borde du ha sålt National Bank of Greece till exempel. Det är med andra ord suboptimalt att handla på den svenska börsen i denna kris, utan det man bör fokusera på är till exempel medelhavsländerna. Det var likadant under ”skuldkrisen” 2007.

Alla visste vem som satt på surdegarna men ändå så envisades folk med att handla ”sitt älskade Blackpearl, Boliden eller [Sätt in favoritaktie].  Det är också likadant nu, fast mer landsspecifikt. Man skall med andra ord hålla sig borta från Omx-index och fokusera mest på andra länder. Än så länge.

Denna mentala låsning är lika allvarlig på nersidan som på uppsidan, fast på olika sätt, då folket generellt inte blankar alls i björnmarknad. Det har nog att göra med att de flesta tenderar att bli ständiga tjurar eller björnar beroende på vilken sida de först tjänade sina pengar på. För att göra det ännu jobbigare för sig själva tenderar folk att klamra sig fast vid en speciell börs. Jag led också av den åkomman ett tag men efter att den försvunnit kom jag fram till att den egentligen var ett krampaktigt försök till att skapa trygghet i en värld jag inte kände till.

De bästa kandidaterna att sälja är såklart de som finns på den sämsta börsen och är de sämsta i sitt slag. Återigen kan man här jämföra relevanta tidsperioder och aktier sinsemellan. Det blir med andra ord en ”top down”-sållning av instrument där bara de sämsta blir kvar. Detta är kärnan i punkt tre.

Punkt fyra handlar om att man tänka på att det inte är lika enkelt att blanka som att köpa. Du måste därför veta vad du håller på med. Om du inte gör det är det kanske bäst att hålla sig vid sidan av. I en tjurmarknad är det ju fullt möjligt att bli rik utan att egentligen veta vad man håller på med.

Jämför detta med ursprunget för orden ”tjurmarknad” och ”björnmarknad” eller ”bullmarket” och ”Bearmarket”. Även om ursprunget är  lite oklart så kommer man inte ifrån att en tjur stångar blint rakt fram och blir lurad av ett rött skynke medan en björn kan förfölja sitt byte i dagar och sedan dödar med oftast ett enda välriktat slag.

Det finns ju såklart också en typ av utveckling som är väldigt tacksam att blanka som jag gått in på  tidigare vilket jag har kvantifierat som så kallade ”döda bolag” eller ”konkurskandidater”. Det kan till exempel röra sig om aktier som presenterar stora förluster år efter år eller har kursutvecklingar som går käpprätt åt helvete.

Det negativa med dessa bolag är att det inte går att ha en adekvat positionsstorlek. Titta exempelvis på Hemtex, så förstår ni vad jag menar. Det finns dock gott om dem så det brukar inte göra så mycket.

Ta nu en titt på indexgraferna nedan och gör er egen bedömning om vad som bör säljas! Tänk dock också på valutaeffekterna!

OMXS30
OMXS30
OSEBX
OSEBX
CAC40
CAC40
Athen
Athen
COM
COM
DAX
DAX
IBEX
IBEX
SENSEX
SENSEX
LUMI
LUMI
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto