Home > Attraktiv avkastning fortfarande möjligt på aktiemarknader

Attraktiv avkastning fortfarande möjligt på aktiemarknader

Investerare på aktiemarknader är antingen passiva (följer ett index) eller aktiva (köper och säljer företag som anses vara under- eller övervärderade). Detta är de två största kategorierna av investerare på aktiemarknaden.

Oavsett vilken kategori de tillhör vill alla investerare ha två saker – att köpa dippen och att undvika att köpa på toppen. Ingen vet så klart hur djup dippen blir, eller när vi upplever en topp. Detta är dock de två saker som alla förbereder sig inför.

Då aktiemarknadsindexen ligger rekordhögt under årsslutet är risken att de som köper nu köper toppen. Men är det så illa?

Köpa vid toppen

Medan många är rädda för att investera vid rekordhöga nivåer visade en studie av JP Morgan det rakt motsatta. Det JP Morgan gjorde var att jämföra investeringar vid rekordhöga nivåer med investeringar vid en slumpmässigt vald dag. Avkastningen, som räknades ut över en period på ett, tre och fem år, var bättre än genomsnittet.

Med andra ord är det statistiskt sett bättre att investera under dagens aktiemarknad om man vill ha positiva resultat. Att köpa vid toppen bör därför inte anses vara så läskigt, och är mindre riskabelt än att köpa dippen. Som vi nämnde tidigare innebär köpandet av dippen att man går emot en stor trend, och när man köper vid rekordhöga nivåer går man med trenden.

Aktier är fortfarande ett intressant val under 2021. Detta år har inneburit en ökad avvikelse mellan värde- och tillväxtaktier. De som fokuserar på värde letar efter företag som är övervärderade, medan de som fokuserar på tillväxt letar efter företag med stark potential. Vi bör inte överraskas om värdeaktier knappar in under 2021, då detta ofta sker under ekonomisk expansion.

Konsensus är att världsekonomierna kommer återhämta sig starkt under nästa års andra hälft, om vaccinationen sker enligt planerna. Konsensus är även att intäkterna under 2021 kommer överstiga de vi såg under 2019 och 2020, vilket är ytterligare stöd för högre aktiepriser.

Investerare bör trots allt inte vara rädda för att köpa vid toppen. Riskerna att köpa dippen är större än vid toppen, så att satsa på att aktiepriserna stiger ännu mer under 2021 är inte ett dåligt val under de rådande omständigheterna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.