Home > AUD/USD-prisprognos efter Australiens inflationen nått högsta sen 2014

AUD/USD-prisprognos efter Australiens inflationen nått högsta sen 2014

Den underliggande inflationen i Australien har nått den högsta nivån på åtta år. Vad betyder det för växelkursen AUD/USD?

Australiens inflationsdata för december släpptes precis under den föregående asiatiska sessionen – den visade att den underliggande inflationen nådde den högsta nivån sedan 2014. Stigande inflation i avancerade ekonomier är inga nyheter längre.

För en vecka sedan visade decemberdata i USA att priserna på varor och tjänster har stigit mest på nära fyra decennier. Den låg på 7% på årsbasis, otroligt högt för Federal Reserve i USA att inte lägga märke till och agera.

Men när man handlar på valutamarknaden måste man betrakta båda valutorna som en del av växelkursen. Medan den amerikanska dollarn är relevant, som världens reservvaluta, så är den australiensiska dollarn det också.

I Australien steg inflationen i december inte lika mycket som i USA. Ändå har den nått den högsta nivån på åtta år och kommer ut på 3,5%.

Varken Fed eller Reserve Bank of Australia har höjt räntorna från sin nedre gräns. Men de båda är pressade att göra det.

En huvud och axlar formation kräver mycket lägre nivåer

Björnar har alla anledningar att stanna på kortsidan eftersom en massiv huvud- och axelformation är synlig på det dagliga diagrammet. För närvarande svävar priset över halsringningen, sett till 0,70.

Skulle halslinjen ge vika pekar den projicerade uppmätta rörelsen på en nedgång i 0,6-området. Det skulle dock bara vara det minsta avståndet marknaden bör resa för att bekräfta det baisseartade mönstret och locka fler säljare.

Ändå har huvud- och axelmönster på så stora tidsramar vissa nackdelar. En av dem är att ett sådant mönster är synligt för alla marknadsaktörer; därmed är chanserna att "jobba" ganska små.

En daglig stängning över 0,75 ogiltigförklarar det baisseartade scenariot

Medan björnar verkar ha kontroll, har tjurar visst hopp om en vändning. Medan priset svävar över halsringningen bör ingenting uteslutas.

En sann hausseartad vändning bör dock endast övervägas vid en daglig stängning över området 0,7500. En flytt och stängning över topparna i höger axel skulle trigga ytterligare uppsida, eftersom handlare kommer att försöka ogiltigförklara det baisseartade huvudet och axlarna genom att pressa tillbaka priset över huvudet.

Sammantaget verkar AUD/USD-paret vara vid vägskäl. Eftersom de två centralbankernas beslut är nära, riktas alla blickar mot de två ovan nämnda tekniska nivåerna.