Home > Autoliv uppvisar styrka men målet rycker närmare

Autoliv uppvisar styrka men målet rycker närmare

Så här skrev jag den 24 november: Autoliv ser mycket intressant ut och uppvisar en pålitlig styrka. Efter att ha skapat en topp kring 528 kronor på rekordnivå kan vi vänta oss en återhämtning ner mot 500 kronor, där vi i samband med vändningen upp från denna nivå kan vi göra entré med en målkurs på 544 kronor som vi sedan släpar med oss uppåt.

Teknisk analys Autoliv: Efter föregående analys konsoliderade Autoliv i ungefär en vecka, men höll sig över 20-dagars medelvärde som utgjort sentiementsindikator sedan slutet av augusti.

I torsdags stängde aktien på 558 kronor vilket motsvarade en uppgång på 0,9 procent. Torsdagen öppnade lägre än onsdagens stängningskurs men säljarna misslyckades med att driva kursen lägre. Istället tog köparna över och eliminerade inte bara onsdagens stängningskurs utan fortsätter förbi öppningskursen och stänger nära dagshögsta. Bodyn dag två omfamnar hela onsdagens body. Formationen liknar en Bullish Engulfing men eftersom det var dagen före julafton med en volym som inte är tillförlitlig måste vi avvakta måndagens kursstapel, som om den stänger ovanför tisdagens högsta (560) ger en köpsignal.

Autoliv befinner sig i starka stigande trender både på kort och lång sikt. Aktien befinner sig hela 24 procent över primärtrenden MA-200 vilket både känns tryggt för en fortsatt uppgång, men samtidigt utmanande när spänningen blir för stor ner mot de längre och medellånga trenderna. Den stora spänningen ner mot framförallt MA-50 som nu uppgång till 8,8 procent skapar spänningar och ökar rekylrisken. I en så pass kraftig upptrend som Autoliv-aktien befinner sig i skall vi använda en eventuell rekyl för att möjliggöra en entré på en attraktivare nivå.

Skulle en rekyl bli större än väntat och punktera 525-nivån skall vi börja skala ut oss. Fortsätter nedgången bör vi använda punkterade stödnivåer (se längst ner i analysen) för att skala ut köpta positioner.

Flera motstånd möter upp kring 570-kronorsnivån och där bör vi vara beredda på motgångar. Det finns dock inget som säger att kursen behöver vända ner vid denna nivå men aktien börjar se alltmer överköpt ut (inga träd växer till himlen).

Dagsmomentum (RSI-14) har under lång tid noterats högt, vilket är ett styrketecken. När nu topparna i diagrammet börjar divergera mot topparna i prisgrafen skall vi höja garden. Vid 50-nivån har vi ett antal gånger fått se aktien vända upp och i starka uppgångsfaser. Punkteras denna nivå utgör det en bekräftelse och säljsignal, men där är vi inte riktigt ännu.

Under hela uppgångsfasen sedan juli månad har volymbalansen varit positiv, alltså tilltagit i uppgångarna. Nu närmar sig en nivå där vi tidigare sett toppar bildas och vi skall definitivt hålla garden högt. Aktien har trots allt stigit 399 procent sedan bottennoteringen i mars 2009 och det blir allt fler som börjar se sig om efter aktier som inte stigit lika mycket.

Att gå kort (blanka) är än så länge inte att tänka på i en aktie som är så stark som Autoliv.

Sammanfattning: Vi har varit med om en fantastisk resa i Autoliv med en uppgång på nästan 400 procent de senaste 453 börsdagarna, vilket motsvarar en uppgång på i snitt 0,9 procent per dag! Inga träd växer till himlen, inte ens Autoliv och förr eller senare vänder aktien. Vi närmar oss vändningen, men om den sker nu vid målkursen 570-580 kronor, eller ytterligare högre är omöjligt att säga. Hur som helst bör man inte bli förvånad när toppen börjar bildas.

Stöd- och motstånd på kort sikt
Motstånd: 559,70 / 562,30 / 569,30 / 576,30
Stöd: 552,70 / 548,30 / 541,30 / 534,30

Medellånga stöd- och motstånd
Motstånd: 563 / 569 / 583 / 597
Stöd: 549 / 541 / 527 / 513

Långsiktiga stöd- och motstånd
Motstånd: 573 / 589 / 633 / 677
Stöd: 529 / 501 / 456 / 413

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto