Home > Även hästar äter havre

Även hästar äter havre

Som spekulant har du den oerhörda fördelen att inte behöva handla om det inte är nödvändigt men nu i och med råvarucykelns slut tänkte jag vi skulle ta oss en titt på havre. De flesta nybörjare och massmedia bland annat tittar allt som oftast bara på börsen, i Sverige då Omxs30 även om det finns många andra instrument som råvaror, valutor och obligationer.

Havre handlas främst på CBOT (Chicago Board of Trade) genom futures eller med andra ord terminskontrakt. Havre handlas i klumpar om 5000 bushels per kontrakt, vilket går loss på ungefär 113000 svenska kronor just nu. (En bushel är ca 35 liter.)

Först och främst är det viktigt att känna till att havre handlas i dollar , då ett stort dollarfall bör leda till en uppjustering för havrepriset. Om vi tar och tittar på grafen för havre så visar den att det skett stor volatilitet i havrepriset på senare tid och att det har slutat att gå upp, precis som det borde göra i och med en avslutad råvarucykel och kännetecknar en råvarutopp. Enligt råvarucykeln betyder det också att havrepriset borde gå ner härifrån och inom ett till två år landa kring 200$/5000 bushels. Ett ordentligt fall med andra ord.

Detta är en av de råvaror jag tittar på och kanske kommer sälja framöver. När det gäller timing är det bäst att sälja så högt som möjligt inom oscillationen, det vill säga så nära 370$-380$ som möjligt, eller vänta tills det börjar gå ner. Min strategi är alltid att positionera sig över tid enligt plan, men om man inte kan det är det viktigt att få ett så bra pris som möjligt, vilket man bäst får genom att vänta och bevaka.

Man bör också känna till att havre främst produceras i Europa och USA. Detta är viktigt då en utbudsstörning i form av översvämningar kan stjälpa dina planer till exempel. Ni kanske minns att tv och tidningar skrev om de stora översvämningarna i Pakistan bland annat, som bidrog till att bomullspriset skenade till priser som bomull bara handlats i under amerikanska inbördeskriget.

Risken för att något sådant skulle hända havre är dock liten, och så vitt jag vet finns det gott om havre i världen, och gott om ledig mark att odla mer havre på, vilket är bra för en potentiell säljare.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.