Home > Avtal nåddes på EU-toppmötet

Avtal nåddes på EU-toppmötet

Det starkt bevakade EU-toppmötet som inleddes förra fredagen avslutades tidigt i dag. Efter maratonlånga förhandlingar lyckades EU-ledarna enas om hur återhämtningsfonden skulle struktureras för att lindra den ekonomiska påverkan efter coronavirus-pandemin.

Detta ses som ett banbrytande avtal och en katalysator för EU:s framtid och hur de arrangerar sin finansiering. Därmed är avtalet ännu ett slag mot de som är negativa inför euron. Varje kris har hittills varit anledning nog för domedagsprofeter att förutspå EU:s kollaps, men EU överlever och detta maratonlånga toppmöte visar hur komplexa de beslut som måste tas är.

Bidrag eller lån – solidariteten vinner

De viktigaste diskussionerna under mötet har haft att göra med storleken på bidrag och lån till medlemsländer. Det har inte varit överraskande att de norra medlemsländerna har föredragit lån före bidrag, medan de södra medlemsländerna föredrar bidrag.

I slutändan kom de överens om 390 miljarder euro i bidrag och 360 miljarder euro i lån med låg ränta. Lika viktigt på agendan var hur stor del av lån eller bidrag olika länder skulle få, då coronavirus-pandemin har påverkat olika EU-länder på olika sätt. En annan viktig fråga hade att göra med hur medlen skulle spenderas. Hur ser prioriteringarna ut när pengarna väl är tillgängliga?

Nästan en tredjedel av medlen ska användas för att bekämpa klimatförändringar. Den ambitiösa gröna given fungerar som ramverk för det största gröna stödpaketet möjligt då klimatförändringar fortfarande är en av de viktigaste prioriteringarna för EU-medborgare.

Valutamarknaden reagerade olika på nyheterna. På ett sätt var det förväntat då euro-paren har köpts och sålts med en budton sedan starten av förra handelsveckan. Då saker och ting drog ut på tiden i Bryssel blev det uppenbart att EU-ledarna inte skulle lämna den belgiska huvudstaden utan ett avtal. Med tanke på att vi befinner oss mitt i sommaren var det viktigt att ett avtal skulle nås.

Medan EURUSD och EURJPY höll sig stadiga sjönk EURGBP och EURAUD med mer än 100 pip sedan starten på handelsveckan. Detta är konsekvent med en risk-on-miljö, då AUDUSD stiger samtidigt som aktiemarknaden stiger, vilket är gynnsamt för en lägre EURAUD.

Om denna risk-on-rörelse fortsätter lär aktiemarknaden stiga ännu mer under resterande delar av handelsveckan.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto