Home > Avtal om återhämtningsfond i EU och dess konsekvenser för europeiska finansiella marknader

Avtal om återhämtningsfond i EU och dess konsekvenser för europeiska finansiella marknader

EU-toppmötet avslutades tidigt under tisdagen. Ledarna lyckades nå ett avtal angående storleken och utformningen av Next Generation EU. Stora delar av debatten handlade om återhämtningsfonden (RRF) och hur stor del av den som skulle vara lån respektive bidrag, men det fullständiga avtalet når bortom RFF.

Mer specifikt består Next Generation EU av 750 miljarder EUR, och endast 560 miljarder EUR av detta tillhör RRF. Detta var vad förhandlingarna handlade om – bidrag från RRF och lån.

En milstolpe för EU

Stora ord användes igår av finansiella analytiker och politiker då EU svarade med en enad röst på hälsokrisen. Avtalet rör både de norra och södra medlemsländerna, men om man tar en närmare titt på de bidrag som föreslogs av EU-kommissionen för en månad sedan har det sänkts, medan storleken på lånen ökades.

Mer specifikt låg det ursprungliga förslaget på 500 miljarder euro i bidrag medan avtalet endast ger 390 miljarder euro och de 250 miljarder euro som skulle användas som lån ökades till 360 miljarder euro. Varför firade euron och finansiella marknader detta som en framgång om de så kallade ”frugala medlemsländerna” fick vad de ville – mer lån, lägre bidrag?

En anledning är att detta är små men viktiga steg mot europeisk integration. De lyckades ta sig förbi tabubelagda ämnen som gemensam skuldsättning (i storlek) och finansiella överföringar för första gången.

Finansiella marknader välkomnade avtalet. EURUSD nådde 1,1530 igår, vilket är högre än vad den var i mars. Optimism relaterad till EU-avtalet fick även Dow Jones att stiga, och förde S&P500 närmare till att nå en positiv siffra för året.

Allt är dock inte guld och gröna skogar med detta avtal. De norra medlemsländerna fick ökade avdrag som till och med Tyskland accepterade. De minskade bidragen handlade framförallt om offentliga EU-projekt, något som hade kunnat hjälpa integrationen annars. Detta kanske inte låter så viktigt just nu, då alla fokuserade på pengarna, men långsiktigt kan det ha en negativ effekt.

Valutamarknaden är som vanligt den första marknaden som reagerar på sådana nyheter. Medan EURUSD förflyttades över 1,15 steg även andra USD-par – AUDUSD och GBPUSD. Med andra ord handlade inte allt om euron. Vi såg även hur EURGBP- och EURAUD-korsen hade dåliga dagar och gick ner under hela den europeiska sessionen.

Allt sammantaget är konsensus att detta är vad EU behövde. Nu gäller det för Europaparlamentet att klubba genom avtalet för att de likvida medlen ska börja flöda in i ekonomierna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.