Home > Avvaktande på börsen, svagt ner

Avvaktande på börsen, svagt ner

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade fallit 0,3 procent till nivån 1.035,16, klockan 10.10. Stockholmsbörsens omsättning uppgick då till 813 miljoner kronor. I Europa var DAX, CAC, FTSE och Euro Stoxx samtliga från 0,1 till 0,3 procent högre.

Volvo steg 0,6 procent. Dess totala lastbilsleveranser sjönk enbart med 8 procent i oktober, jämfört med samma period förra året. Analytikernas snittförväntningar låg på -18 procent, enligt SME Direkts enkät. Minskningen i leveranser var lägre än väntat i Europa, Nordamerika samt även Asien

För att möta den minskade efterfrågan under det tredje kvartalet kommer Volvos produktion av lastbilar i Europa att minskas under resterande delen av 2012 genom färre skift och stoppdagar, framkom i samband med lastbilsleveranssiffrorna.

”När det gäller efterfrågebilden har ingenting ändrats. Det är fortsatt relativt svagt i Europa och det är hela Europa som är påverkat, men nivåerna är betydligt lägre i södra delarna”, sade Volvos ir-chef Christer Johansson till Direkt.

Electrolux var svagt ned. Den officiella AHAM-statistiken visade att oktober var ner med 1,4 procent.

I samband med Electrolux kapitalmarknadsdag i veckan uppgav bolaget att AHAM 6, leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, ökade med 7,5 procent i oktober. Även detta var siffror som bolaget fått från AHAM. Bakom den stora skillnaden döljer sig något olika mätperioder.

Assa Abloy, som på fredagen håller kapitalmarknadsdag, var 0,4 procent ned. Nordea har höjt Atlas Copco, som på torsdagen anordnade kapitalmarknadsdag, till köp från tidigare neutral, med höjd riktkurs till 180 kronor. Atlas Copcos A-aktie avancerade 0,7 procent till 164:10 kronor.

Inom cykliskt lyfte vidare Boliden 0,9 procent.

Efter torsdagens rapport har Swedbank höjt Nibe till neutral, från tidigare minska. Aktien tickade 1,4 procent upp.

Shelton Petroleum, som noteras på Stockholmsbörsen på måndagen, steg 1,5 procent under den sista fredagsförmiddagen på NGM. Bolaget meddelade på fredagsmorgonen att det har kontrakterat en borrfirma för att i ett första skede borra upp till två nya brunnar på oljefältet Rustamovskoye. Borrstart beräknas ske under andra halvan av januari 2013.

I rapportflödet backade CTT Systems, Raysearch samt Nordic Mines 3,6, 3,2 respektive 12,4 procent. Cloetta steg däremot 3,9 procent efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 13 miljoner kronor för det tredje kvartalet (-13).

På makrofronten står bytesbalans samt handelsbalans för euroområdet på förmiddagens europeiska statistikagenda.

I eftermiddag publiceras amerikansk industriproduktion för oktober. USA:s president Barack Obama ska möta kongressledare på eftermiddagen för att inleda diskussioner krinf budgetstupet. Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt upp, strax före klockan 10.

OMXS30 (daily chart)
OMXS30 (daily chart)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto