Home > Avvikelser för guldet innebär problem för ”guldtjurar”

Avvikelser för guldet innebär problem för ”guldtjurar”

Guld är en av de tillgångar som följs mest noga under en lågkonjunktur. Detta är specifikt sant när inflationen hotar att spåra ur, då guldet anses fungera som en hävstång mot inflation. Dessutom tenderar guldet att prestera bättre än aktier när inflationen är hög.

Hittills har inflationen inte dragit iväg regelbundet någonstans i den utvecklade världen. Så varför har priset på guld nått 1 800 dollar?

Ett par intressanta avvikelser att hålla ett öga på

Till att börja med har antagligen ingen tekniskt bevandrad investerare missat den stigande kilformationen som man kan se på gulddiagram. När en marknad formerar högre höjdpunkter och högre låga punkter är det ett tecken på en hausseartad trend. Om dessa höjdpunkter endast är marginella bör ett scenario med en stigande kil inte uteslutas. En brytpunkt under den lägre kanten av mönstret bekräftar ett vändmönster.

Ett par andra intressanta signaler dök även upp när man tolkar prisrörelser på guldmarknaden med relaterade marknader. Medan faktumet att guld trendar uppåt är uppenbart har högre höjdpunkter inte kunnat bekräftas av japanska Yen, silver eller gruvaktier. För de som är intresserade av guldmarknaden är detta minst sagt besvärande.

När man tittar på guldpriset är det viktigt att komma ihåg vilka andra tillgångar/valutor det jämförs med. Om det är USD så är USD en del av ekvationen och spelar minst lika stor roll.

Med det sagt tenderar dollarn att stärkas precis innan eller under en lågkonjunktur. Det finns mer och mer bevis att den coronavirus-relaterade lågkonjunkturen är här för att stanna. Innebär detta att vi snart kommer få en starkare dollar, då lågkonjunkturen drar ut på tiden?

Allt sammantaget har vi fått motstridande signaler från guldmarknaden. Detta är framförallt besvärande då vi befinner oss mitt i sommaren och många investerare börjar nu förbereda sig på ledighet. Då det är ont om likviditet kan även små marknadsförändringar bli förstärkta av bristande marknadsdeltagare.

Det finns ett gammalt asiatiskt talesätt som säger att ”den som har guldet skapar reglerna”. Men, priset på en tillgång går inte i en rak linje utan korrigeras fram och tillbaka. Det är en investerares jobb att hitta rätt ögonblick och spekulera på hur marknaden kommer förflytta sig.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto