Home > Axis kursuppgång sätter press på bolagets kvartalsrapport

Axis kursuppgång sätter press på bolagets kvartalsrapport

Nätverksvideoföretaget Axis kursuppgång till toppnivåer sätter press på bolaget att leverera i sin kvartalsrapport. Förväntningarna hos analytikerna är att tillväxten har tagit rejäl fart, med en högre bruttomarginal, under det tredje kvartalet.

Nordea, som anser att tillväxtpotentialen nu reflekteras i aktiekursen, har nedgraderat Axis till sälj. Swedbank har däremot höjt sin rekommendation till köp.

Sammantaget har fyra av de åtta analytikerna i SME Direkts sammanställning en köp/öka-rekommendation på aktien medan två har sälj/minska. Riktkursen ligger i snitt på 199 kronor, något över tisdagens stängningskurs på 196 kronor, men under toppnoteringen från i slutet av september på 208 kronor.

Viktiga punkter i rapporten:

* Tillväxten. Enligt SME Direkt väntas försäljningen ha ökat 16,6 procent tredje kvartalet, klart högre än både andra kvartalets 7-procentiga tillväxt och första halvårets 9 procent.

* Marknaden. På lång sikt bedömer Axis att den årliga globala tillväxtpotentialen på nätverksvideomarknaden ligger på 20-25 procent.

Frågan är om vd Ray Mauritssons bedömning om att den underliggande marknadstillväxten i år uppgår till omkring 15 procent kvarstår och om Emearegionen visar en stabilisering.

”Generellt i Emearegionen kan vi säga att projektflödet indikerar en bättre trend än den försäljning vi ser i det här kvartalet”, sade han i samband med halvårsrapporten.

* Bruttomarginalen. Analytikerna räknar med en bruttomarginal på 51,2 procent, något över andra kvartalets 51,0 procent och 50,8 procent tredje kvartalet i fjol.

Axis resultat före skatt väntas stiga till 226 miljoner kronor tredje kvartalet (166) och försäljningen väntas öka till 1.258 miljoner (1.079), enligt SME Direkts sammanställning av åtta analytikers prognoser.

Rapporten presenteras torsdagen den 17 oktober klockan 8.00. En telefonkonferens hålls klockan 10.00.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto