Home > Bank of England lämnar styrräntan oförändrad.

Bank of England lämnar styrräntan oförändrad.

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,25 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Av 55 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknade samtliga med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 4 augusti 2016, då den sänktes med 25 punkter till 0,25 procent.

Bank of England meddelade även att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 435 miljarder pund, liksom målet att köpa företagsobligationer för 10 miljarder pund. Väntat var en oförändrad nivå.

Kristin Forbes reserverade sig och ville höja räntan med 25 punkter, och vissa andra ledamöter indikerade att det kanske inte behövs mycket för att de ska följa henne.

Bank of England konstaterar att om ekonomin växer som väntat ”så kommer penningpolitiken behöva stramas åt i något högre grad under prognosperioden än den mycket försiktigt stigande bana som antyds av marknadens räntekurva som maj-prognoserna bygger på”.

Prognoserna i den nya inflationsrapporten baseras på antagandet att anpassningen till en ny relation med EU går smidigt. Det vill säga att en situation där Storbritannien står utan avtal med unionen efter brexitförhandlingarna kan undvikas.

Kommittén upprepar vidare att det finns gränser för i vilken utsträckning inflationen kan tillåtas överstiga målet om 2 procent.

Hur länge den nuvarande policyhållningen förblir lämplig beror på balansen mellan en inflation över målet och mängden lediga resurser i ekonomin liksom på förutsättningarna för att inflationen uthålligt ska återvända till målet.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto