Home > Bank of England meddelar räntehöjning, pundet och FTSE 100 stiger

Bank of England meddelar räntehöjning, pundet och FTSE 100 stiger

  • Bank of England tillkännagav på torsdagen en räntehöjning från 0,1% till 0,25%, första gången den brittiska centralbanken höjde räntorna sedan 2018.

  • Räntehöjningen kommer en dag efter att den brittiska inflationen visade sig ha stigit till en 10-årig högsta nivå under det senaste året.

  • FTSE 100 steg, upp 1% under dagen, och pundet steg mot dollarn.

Bank of England har ökat intresset när landet ser ut att navigera efter stigande inflation, som den här veckan visade sig ha toppat till en 10-årig högsta på 5,1% i november.

BoE:s penningpolitiska kommitté röstade för att höja räntan med 15 punkter, och höja den från en historisk låg nivå på 0,1% till 0,25%. Förutom att bestämma att höja kostnaden för upplåning, gick MPC enhälligt med på att behålla Storbritanniens obligationsköpprogram på 895 miljarder pund (cirka 1,16 biljoner dollar).

Dagens överraskande ökning skedde trots rädsla över hela marknaden i relation till Omicron Covid-19-varianten, som ekonomer säger kan hindra ekonomin genom att begränsa konsumenternas utgifter ännu mer.

Det verkar dock som att MPC ändrade sitt agerande efter att Federal Reserve på onsdagen meddelade att de skulle påskynda sitt obligationsköpsprogram och satte in tre möjliga räntehöjningar under 2022, och IMF uppmanade BoE att undvika passivitet.

Wall Street hade tagit sig upp efter att nyheterna kom ut på marknaden, med Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq som steg uppåt ledd av en uppgång i teknikaktier. FTSE 100, som stängde 0,7% lägre på onsdagen, har stigit efter att investerare smälte det möjliga scenariot som utspelades av de dubbla centralbanksnyheterna.

FTSE 100 och brittiska pundet stiger efter BoE-nyheter

Efter en första nedåtspurt är FTSE 100-index upp 1,04% från och med 14:40 GMT. Aktier hos storbanker i Storbritannien sköt upp efter BoE-nyheterna, med Barclays och Standard Chartered som toppade över 4%.

I valutor har pundet skjutit i höjden till $1,336, med GBP-USD-paret upp 0,77% även fast dollarindexet vacklar efter en stark visning på onsdagen.

Inflation är en viktig oro för BoE, som verkade dämpa all potentiell oro från investerare genom att antyda att dess eventuella stigande priser kommer att förbli ett problem under 2022.

Enligt bankens uttalande kommer den brittiska inflationen att fortsätta att sväva runt 5%-nivån under vintern, och banken förväntar sig en topp runt våren 2022 då inflationen borde nå nästan 6%.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto