Home > Bank of Japan: Översyn kan ge mer omfattande förändring av QQE.

Bank of Japan: Översyn kan ge mer omfattande förändring av QQE.

Bank of Japans översyn av penningpolitiken vid nästa möte kan leda till att de ändrar sin nuvarande strategi med kraftiga obligationsköp för att öka den monetära basen, men detta riskerar samtidigt att oroa obligationsmarknaden.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn i centralbankens tänkande.

BOJ uppgav vid det förra mötet att de ska göra en grundläggande översyn av sin strategi. BOJ köper för närvarande obligationer för cirka 110.000-120.000 miljarder yen årligen för att nå målet om att öka den monetära basen med 80.000 miljarder yen.

Efter inledande framgångar har dock programmet visat sig vara ineffektivt för att nå inflationsmålet.

Enligt källor väntas BOJ i sin översyn upprepa att de ska nå inflationsmålet på 2 procent så snart som möjligt, med endast marginella justeringar av sitt program för tillgångsköp (QQE). Till exempel kan de ändra löptiderna för köpen för att öka flexibiliteten.

Men mer radikala åtgärder skulle också vara aktuella för debatt, även om frågan är långtifrån avgjord.

Ett alternativ skulle vara att överge målet för ökningen i den monetära basen till förmån för ett mål (”tak”) för långräntorna, vilket skulle lätta på pressen på BOJ att upprätthålla obligationsköpen i en marknad med begränsat utbud och försämrad likviditet. IMF har till exempel varnat för att BOJ kommer att få svårt att hitta statspapper att köpa de kommande åren.

Risken är dock att mer radikala förändringar i obligationsköpen skulle leda till en mer omfattande avsäljning på marknaden med ränteuppgång som följd. Det kan också slå mot inflationsförväntningarna som redan är låga.

BOJ har sitt nästa policymöte den 21 september.

USDJPY (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto