Home > Bank of Japans beslutsförhandsgranskning; här är det viktiga

Bank of Japans beslutsförhandsgranskning; här är det viktiga

Kommer Bank of Japan att överraska marknaderna den här veckan? Här är en kort förhandstitt inför dess penningpolitiska beslut.

Den nya handelsveckan börjar med en semester i USA, då landet firar Martin Luther Kings dag. Men handelsveckan är full av viktiga händelser, en av dem är Bank of Japans räntebeslut och penningpolitiska utsikter.

Den japanska yenen var en av de mest volatila valutorna under årets första två handelsveckor. Den uppskattade mot sina kollegor, mest på grund av förväntningar om att centralbanken inte kommer att vara likgiltig inför stigande inflation.

Förändringar i inflationsutsikterna kan flytta yenen

Förra veckan kom den amerikanska inflationssiffran för december ut på 7% på årsbasis. Inflationen "exporteras" till sina viktigaste ekonomiska partners, och Japan är därför inte likgiltig för vad som händer i Amerika.

Under många år, till och med årtionden, var Japans brist på inflation ihållande. Centralbanken kämpade för att skapa inflation och få den nära 2% men misslyckades konsekvent. De engagerade sig till och med i ett styrsystem för avkastningskurvan för att föra inflationen närmare sitt mål.

Så vid veckans möte är risken att Bank of Japan lossar sitt grepp om avkastningskurvan. Dessutom kan formuleringen om inflationsrisker ändras.

Fram till nu har centralbanken sett inflationsriskerna som lutade nedåt. Om den kommunicerar att inflationsriskerna är "balanserade" är det en hökaktig twist för den japanska yenen.

USD/JPY fann starkt stöd i 113-området

På tal om yenen, nedanför finns det dagliga diagrammet för USD/JPY. Paret handlades över 116 i början av det nya handelsåret innan det korrigerades.

Förra fredagen drev de dåliga detaljhandelsförsäljningsdata paret mot 113-stödområdet, men handlare bestämde sig för att stänga sina shorts inför långhelgen.

Medan över 113 är marknaden fortfarande hausse, så 113-området är avgörande. En daglig stängning under skulle bryta serien med högre toppar och högre låga nivåer, vilket markerar slutet på den hausseartade trenden.

Allt som allt är en sak säker. När Bank of Japans beslut närmar sig kommer yenparen att uppleva stigande volatilitet.