Home > Bankerna har råd att betala framtung avgift enligt finansmarknadsminister Bolund.

Bankerna har råd att betala framtung avgift enligt finansmarknadsminister Bolund.

De svenska bankerna har möjlighet att betala den tidsmässigt framtunga avgift till resolutionsreserven som regeringen nu föreslår.

Det säger finansmarknadsminister Per Bolund till Nyhetsbyrån Direkt.

Att ni gör avgiftsuttaget framtungt i tiden – är det helt enkelt för att minska bankers incitament att flytta ifrån Sverige?

”Det gör vi för att vi ser att det finns kapacitet från bankerna att kunna betala en hög avgift i närtid. Bankerna gör väldigt goda affärer i dagsläget. Det finns höga vinstnivåer. Det gör att man också har kapacitet att bidra något mera till att fylla upp resolutionsreserven och öka tryggheten när det gäller den finansiella stabiliteten i Sverige. Sedan leder ju det till att vi då kan trappa ned avgiften kommande år tills vi har nått upp till målnivån på 3 procent av garanterade insättningar 2025.”

Att bankskatten planeras att införas senare än resolutionsavgiftshöjningen – är det också ett skäl till att ni trappar ned uttaget till resolutionsreserven successivt?

”Ja, nu arbetar vi ju intensivt med att ta fram en skatt på bankverksamhet i Sverige. Den kommer att tas ut oavsett var man har sitt huvudkontor – den gäller om man har bankverksamhet i vårt land. Den jobbar vi med för högtryck och vi hoppas på att kunna införa den till 2019″.

Det förra skatteförslaget som ni drog tillbaka var baserat på bankernas lönesumma. Andra möjligheter kan vara en kombination av lönesumma och vinst, eller att basera skatten på bankernas balansräkning. Vad är inriktningen nu på ert arbete?

”Det var ju ett utredningsförslag som kom där uttaget baserades på lönesumma. Vi arbetar i dagsläget intensivt med att gå igenom olika alternativ och vi är inte framme än. När vi är framme med ett förslag på bankskatt kommer vi att meddela det”.

Att det nu på sikt blir mindre uttag resolutionsavgiftsmässigt – öppnar det upp för att den nya bankskatten också kan baseras på ett underlag liknande det för resolutionsavgiften, alltså bankernas balansräkning snarare än lönesumma?

”Det kan jag inte kommentera i dagsläget. Det här är ett förslag som vi fortfarande arbetar med. När vi har kommit fram och har tydligare förutsättningar för bankskatten kommer vi såklart att kommunicera det också”.

”Ska det vara möjligt att genomföra en bankskatt från 2019 måste vi arbeta med högt tempo”, fortsätter finansmarknadsministern. Om den nya skatten ska träffa en snävare krets av företag än det tidigare förslaget ser regeringen det nämligen som nödvändigt att notifiera EU-kommissionen och få ett godkännande därifrån.

”Den processen brukar ta sin tid”, konstaterar Per Bolund.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto