Home > Bankernas utlåning till företag på historiskt mycket hög utlåning enligt undersökning från Almi.

Bankernas utlåning till företag på historiskt mycket hög utlåning enligt undersökning från Almi.

Bankernas utlåning till företag fortsätter att öka och utlåningen ligger nu på en nivå som är den högsta på flera år.

Det visar en undersökning från Almi Företagspartner, enligt ett pressmeddelande.

Junimätningen visar att mer än hälften av bankcheferna uppgav att utlåningen har ökat jämfört med föregående kvartal. Enligt Almi är det en ”historiskt mycket hög nivå vid en jämförelse med de tio årens senaste kvartalsmätningar”.

Den ökade utlåningen används i första hand till investeringar. 81 procent av bankkontoren uppger att lånen används till investeringar i maskiner och inventarier. 76 procent uppger att lånen används som rörelsekapital och 72 procent att lånen används för investeringar i rörelsefastigheter.

”Detta är en mycket positiv rapport. Att bankernas utlåning fortsätter att öka och att det största användningsområdet är investeringar i den egna verksamheten visar att företagens lånebehov är tillväxtorienterat”, säger Anna Hallberg, vice vd Almi.

53 procent av bankkontorscheferna tror att utlåningen fortsätter att öka det kommande kvartalet. På ett års sikt tror närmare 66 procent av dem på ökad utlåning.

”Det är ovanligt många som är optimistiska om den kommande utlåningen. Det är givetvis en positiv konjunktursignal som visar att bankerna tror på en fortsatt god utveckling och att de avser vara med och finansiera denna tillväxt”, säger Anna Hallberg.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto