Home > Bankinsättningar från hushåll och företag fortsätter att öka

Bankinsättningar från hushåll och företag fortsätter att öka

Bank of England publicerade just sin kreditrapport för Storbritannien för maj 2020. Som vanligt låg rapportens fokus framförallt på tre delar – bred penningkredit, utlåning till privatpersoner och utlåning till företag.

Syftet med rapporten är att hjälpa beslutsfattare att förstå trender i ekonomin, men även utvecklingar i banksystemet. Den stora överraskningen denna månad var att det har pågått en fortsatt ökning av bankinsättningar av både hushåll och företag.

Detta återspeglar en skarp ökning i det som kallas breda pengar, men även en motståndskraft hos företag och hushåll att investera eller spendera pengar under coronavirus-pandemin.

Lån- och konsumtionstrender i Storbritannien

Förra månaden lånade brittiska företag nästan åtta miljarder pund från banker, men drog även in ytterligare tre miljarder från finansiella marknader. Pund som hålls av både hushåll och icke-finansiella företag steg igen i maj, vilket följde skarpa ökningar i mars och april. Det steg med 52 miljarder pund då folk håller i sina pengar för att skydda sig för den osäkerhet vi har framför oss.

Hushållen gick ännu längre då de har betalat tillbaka mer lån från banker än vad de tog ut, vilket påverkar likvida medel i bankindustrin och visar på en ovillighet att ta onödiga risker, exempelvis som att köpa på kredit. Konsumtionen lider åter igen av detta, och bolån för husköp föll med endast 9 300 nya bolån i maj.

COVID-19 påverkar konsumtionen. Istället för att spendera pengar väljer konsumenter att betala tillbaka sina kreditkort och andra former av kredit.

Detta går emot det som beslutsfattare hade hoppats på att uppnå genom att erbjuda kreditfaciliteter och bidrag till företag och konsumenter.

Men, när hushållen fick extra medel i form av billiga lån och andra former av stöd valde de att ta vissa risker genom att öppna kreditlinjer. Detta är ett normalt, konserverande beteende som förklaras av hur konsumenter normalt sett agerar under lågkonjunkturer.

Framöver är det viktigt att se vad som kommer hända. Då kreditkort och andra lån betalas tillbaka är frågan vad konsumenterna väljer att göra med de pengar de får över – hålla i dem eller spendera dem? Och om de väljer att spendera, hur mycket kommer de spendera?

Centralbanken sänkte villkoren för ny kredit då kostnaden för kredit föll med över 5% sedan början på året. Detta var varför Bank of England valde att skapa de nya faciliteter som behövdes för att göra det enklare för konsumenter och företag att få tillgång till kredit.

Frågan är bra – kommer de att göra det?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto