Home > Barclays: S&P500 kan falla 8%, ser mer smärta för högvärderade aktier

Barclays: S&P500 kan falla 8%, ser mer smärta för högvärderade aktier

  • Barclays säger att de kortsiktiga utsikterna för aktier är negativa, men en återhämtning har skett efter varje första Fed-räntehöjning i en åtstramningscykel.
  • Investerare som söker en "köpdipp" bör titta på marknaden för ytterligare röta

Barclays Maneesh Deshpande, chef för aktiestrategin i USA, har sagt att det är för tidigt att köpa marknadsnedgången eftersom det finns potential för ytterligare 8% röta för S&P 500.

På måndagen återhämtade sig de amerikanska marknaderna i den sena handeln för att stänga högre och ta igen förluster som drabbades under förra veckans brutala dumpning i korrigeringsområde. På tisdagen kom dock negativiteten krypandes tillbaka när Wall Street sjönk på grund av investerarnas oro över Feds räntehöjningar.

S&P 500 föll med 1,2% för att se årets förluster hittills förbli nära 10% och bibehålla sårbarheten som kan se ytterligare nedgångar, sa Barclays i en notering.

Sårbarheten märks även i Nasdaq, som sjönk 2,2% på tisdagen, och Dow Jones Industrial Average som stängde 0,2%.

Mer smärta för aktier, säger Barclays

Enligt Barclays kan S&P 500 fortfarande stiga till sin senaste topp runt 4 800 med en stor återhämtning senare under året. De kortsiktiga utsikterna är dock inte lika uppmuntrande, noterade Deshpande.

I citat som citeras av Insider förklarade strategen att analys av marknaden med pre-pandemiska värderingar tyder på att SPX fortfarande har utrymme för en ny baksida. Han tror att smärtan kommer att påverka högre värderade aktier mer.

I deras bedömning ser banken ett nytt golv för aktier knutna till ett Fed-scenario där centralbanken kommer till hjälp för aktiemarknaden inför omfattande förluster genom att anta penningpolitik som hjälper till att hejda nedsidan.

Om detta skulle hända, kommer marknaden att behöva dumpa minst 20% från sina all-time highs. Med dessa förluster för närvarande runt 9%, kommer ny försäljning att behöva sträcka sig längre in i en korrigeringskurva för att få stämningen i spel.

Trots dessa utsikter säger Barclays att S&P 500 kan nå de senaste historiska nivåerna, och noterar att tjurmarknaderna för aktier historiskt sett inte har slutat efter den första av Feds räntehöjningar i en åtstramande cykel.

I genomsnitt har åren efter höjningen följts av en uppåtvändning på 6% för SPX, understödd av starka företagsvinster.

I det här fallet kanske investerare vill se upp med ytterligare svagheter i indexen, vilket kan erbjuda ytterligare en köpmöjlighet.