Home > Barclays välkomnar försäljningen av ABB:s högspänningskabelverksamhet till danska NKT Holding.

Barclays välkomnar försäljningen av ABB:s högspänningskabelverksamhet till danska NKT Holding.

Att ABB säljer sin högspänningskabelverksamhet till danska NKT är ett välkommet steg i koncernens arbete med att strömlinjeforma portföljen.

Det skriver Barclays, en av de banker som inte tror på en uppdelning av ABB, i en kommentar till onsdagens nyhet.

”Medan kablar visserligen erbjuder tillväxtmöjligheter i och med fortsatt utbyggnad av högspänningsanslutningar, är verksamheten väldigt kapitalintensiv, och ABB nådde inte en kritisk massa (’subcritical’)”, skriver banken.

”Vi har alltid trott att de var marknadsledare i denna relativt begränsade nisch, men de anser uppenbarligen själva att verksamheten inte var tillräckligt stor för att erbjuda en attraktiv risk-/avkastningsnivå”, förtydligar James Stettler, analytiker på Barclays, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Han beskriver branschen som dominerad av ABB, Prysmian och Nexans, och säger att det som säljs visserligen troligen hade en högre lönsamhet än resten av Power Grids, men det som en närmast naturlig konsekvens av den höga kapitalintensiteten.

Att ABB aviserar kabelaffären så snart inpå kapitalmarknadsdagen betraktar han inte som ett strategiskt drag i den pågående debatten kring avknoppning eller ej: snarare har det att göra med att diskussionerna med den danska köparen NKT har kommit för långt för att kunna hemlighållas.

Att avyttringen är en följd av översynen är dock närmast en självklarhet, och därtill helt logiskt, menar han.

Tror du att det finns fler delar av Power Grids som kan komma att säljas?

”Tveklöst. Men divisionen är en stor svart låda som vi analytiker inte har fått titta in i vad gäller olika delars omsättning sedan kapitalmarknadsdagen 2012, och det är svårt att säga vad i så fall. Det finns delar som utsätts för allt mer asiatisk konkurrens, såsom växlar, och ABB lär sannolikt avisera någon affär även på kapitalmarknadsdagen i oktober: det håller knappast att efter den strategiska översynen meddela marknaden att inget ska förändras.”

Barclays konstaterar också att högspänningsprojekt allt oftare säljs i två delar till kraftverksbolagen – dels kablarna, dels likriktarna och liknande – men att i de fall där så inte är fallet kommer ABB att samarbeta med NKT. Detta är i linje med redan existerande partnerskap mellan Siemens och Prysmian.

Barclays har tidigare efterlyst mer detaljer från ABB kring vilka delar av Power Grids som kan antas stå inför lönsam tillväxt och vilka det är som är strukturellt pressade.

”En strömlinjeformad Power Grids-division inuti ABB skulle möjliggöra för koncernen att fullt ut delta i de investeringsökningar som sannolikt kommer att öka som en del av Energirevolutionen”, skrev banken den 7 september i en förhandskommentar till kapitalmarknadsdagen den 4 oktober.

I ABB:s avyttringskommuniké nämns inte lönsamheten i det som säljs, men däremot kabeldelens omsättning på 524 miljoner dollar, och att bland annat en kabelfabrik i Karlskrona jämte ett kabelläggningsfartyg som är under konstruktion ingår i priset på 836 miljoner euro.

Christer Gardell, partner på Cevian, säger till Svenska Dagbladet Näringsliv att prislappen på kabeldivisionen, cirka 8 miljarder kronor, preliminärt verkar okej.

”Det är en klok och riktigt strukturaffär. Vi utvärderar nu prislappen, affären förändrar dock inte vår syn på den stora frågan”, säger han till tidningen, och menar med ”den stora frågan” den eventuella avknoppningen av Power Grids.

ABB-aktien var upp 0,8 procent vid lunchtid på onsdagen, medan OMXS30 var upp 1,0 procent. NKT Holding hade samtidigt klättrat nästan 13 procent på Köpenhamnsbörsen.

Prysmian och Nexans steg också med ett par procent på den branschkonsolidering som NKT-köpet innebär. I en not skriver Morgan Stanley att affären är positiv för dessa aktörer.

ABB, NKT Holding (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto