Home > Barnier förhandlar ej om UK inte erkänner skuld.

Barnier förhandlar ej om UK inte erkänner skuld.

Storbritannien måste erkänna att man har skulder till EU-budgeten som måste betalas. Annars kan inte brexitförhandlingarna starta alls.

Det sade EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på onsdagen inför nästa veckas förhandlingsrunda.

”Hur kan man bygga en varaktig framtida relation om man inte kan lita på den andra parten?” frågade han sig.

”Det handlar inte om en lösensumma, inte om någon sorts bestraffning eller en utträdesavgift. Det är helt enkelt finansiella åligganden som vi som 28 länder har beslutat om gemensamt”, sade han.

Tanken är att de 27 kvarvarande EU-länderna och Storbritannien först ska enas om en metod för att beräkna den brittiska skulden. Först senare i förhandlingarna ska metoden användas för att räkna fram slutsumman – som väntas bli politiskt känslig i Storbritannien.

Chefsförhandlaren uppmanade också Storbritannien att lägga fram ståndpunkter i de frågor som ska förhandlas i första fasen – som rör utträdet. EU har presenterat nio positionspapper och Storbritannien inget.

”Vi behöver veta var vi är överens och var vi inte är överens så att vi kan börja konvergera mot överenskommelser”, sade han.

Förhandlingarna om utträdet rör tre delområden: den brittiska skulden till EU-budgeten, medborgares rättigheter och gränsen mellan Nordilrland och Irland.

Michel Barnier underkände det brittiska motförslaget om medborgares rättigheter. Det skulle inte tillåta EU-medborgare som idag bor i Storbritannien att fortsätta leva sina liv som nu. Brittiska medborgare som bor i till exempel Spanien skulle ha mer rättigheter, sade han.

EU27 vill att EU-domstolen ska vara den slutliga garanten för att EU-medborgares rättigheter i Storbritannien upprätthålls, vilket den brittiska regeringen motsätter sig.

Storbritanniens beslut att dra sig ur den internationella fiskekonventionen påverkar inte de brittiska plikterna mot andra EU-länder. Konventionen har ersatts juridiskt sett av EU:s gemensamma fiskepolitik, sade chefsförhandlaren.

Michel Barnier kommer att hålla möten med andra brittiska politiker, som Labour-ledaren Jeremy Corbyn, Skottlands premiärminister Nicola Sturgeon och Wales premiärminister Carwyn Jones.

Men förhandlar gör han bara med brittiska regeringen, underströk han.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto