Home > Bästa 3 takeaways efter att BOE höjde räntan för andra gången i rad

Bästa 3 takeaways efter att BOE höjde räntan för andra gången i rad

Ytterligare en räntehöjning från Bank of England (BOE) levererades vid gårdagens penningpolitiska tillkännagivande. För andra gången i rad ansåg BOE att det var nödvändigt att strama åt penningpolitiken, främst mot bakgrund av stigande inflation.

Gårdagens rubriker dominerades av att de två största centralbankerna i Europa tillkännagav sin penningpolitik. Den första på dagen var BOE – de tillkännagav ytterligare en räntehöjning, precis som marknaden förväntade sig.

Vad marknaden inte förväntade sig var retoriken som följde. BOE var inget mindre än hökaktig och hade inte för avsikt att dölja sina avsikter att strama åt penningpolitiken ännu mer.

Här är de viktigaste tipsen efter att BOE höjde kurserna igen:

  • Dissenter ville ha en större höjning
  • Inflationen överstiger 7%, klart över BOE:s mål
  • BNP-prognosen sänktes

Räntorna når 0,5%, men dissenter ville ha mer

BOE är en av de första stora centralbankerna som började strama åt sina finansiella villkor. Jämfört med Fed eller Europeiska centralbanken är räntan i Storbritannien mycket högre, nu på 0,5%.

Men omröstningen om att höja räntorna till 0,5% var knapp. Fyra av nio väljare var oeniga och ville ha en ökning med 50 punkter. Därför, om något, är den nuvarande ställningen i den penningpolitiska kommittén verkligen hökaktig.

Inflationen överstiger 7%

Ett annat intressant resultat av gårdagens beslut är BOE:s syn på inflationen. De ser inflationen nå en topp på lite över 7% i vår – långt över dess definition på 2% av prisstabilitet.

Därför är det meningsfullt att höja räntorna mer aggressivt, eftersom högre räntor fungerar vanligtvis genom att kyla ner inflationen. Men det finns något annat som är värt att nämna här: de tidigare BOE:s prognoserna om inflationen – de flesta var i princip felaktiga.

Därför skulle den stora frågan framåt vara hur hög inflationen skulle gå och hur snabbt BOE kommer att reagera på det?

BOE sänkte den brittiska BNP-prognosen

Slutligen sänkte BOE sin BNP-prognos för 2022 till 3,75%. Det gör hela den ekonomiska bilden ännu mer utmanande, eftersom centralbanken nu ses som en åtstramning i en avmattande ekonomi.