Home > Bästa brittiska bankerna att köpa efter BOE:s överraskande räntehöjning

Bästa brittiska bankerna att köpa efter BOE:s överraskande räntehöjning

Brittiska banker fick oväntade positiva nyheter idag – Bank of England (BOE) höjde räntorna. Vilka är de bästa bankerna som drar nytta av en miljö med stigande räntor?

I ett överraskande drag för finansmarknadsaktörer levererade BOE den första höjningen efter att ha sänkt räntorna till den nedre gränsen i början av covid-19-pandemin. Märkligt nog höjde inte banken när marknaden förväntade sig, i november, men de gjorde det när marknaden inte förväntade sig det i december.

Som ett resultat hoppade företag inom finanssektorn efter nyheterna. Brittiska banker kommer att gynnas när centralbanken höjer räntorna, och det här är de tre namnen att överväga att köpa: Barclays, Standard Chartered och NatWest.

Barclays

Barclays aktiekurs steg mest idag efter Bank of Englands tillkännagivande. Den stängde mer än 5% högre och YTD-prestandan är 19,56% när den här artikeln skrevs.

Detta är en bank som har intäkter som växer snabbare än sektorsmedianen (27,31% mot 20,40%). I en miljö med stigande räntor bör intäktstillväxten accelerera – ett incitament att äga aktien.

Ett annat incitament är den halvårsvisa utdelningen. Utdelningsgraden är 9,12% och direktavkastningen är 1,74%. Dessutom ser P/E-talet attraktivt ut här – bara 5,77, lägre än de flesta av dess jämförbara konkurrenter.

Standard Chartered

Standard Chartered är en diversifierad bank baserad i Storbritannien. Den sysselsätter över 84 000 personer och tillhandahåller bankprodukter och tjänster över hela världen.

Aktiekursen hoppade efter BOE:s överraskande räntehöjning och stängde dagen 2,73% högre. Detta är goda nyheter för investerare eftersom YTD-utvecklingen är negativ.

Banker överträffar vanligtvis i en miljö med stigande räntor, och Standard Chartered är ännu mer attraktivt eftersom de ger en utdelning. Utdelningsgraden är 21,45% och direktavkastningen är 2,17%. Dessutom är P/E-talet 7,09 och förväntas sjunka och nå 4,96 år 2025.

NatWest

NatWest är en diversifierad bank baserad i Edinburgh, Storbritannien. De sysselsätter nära 59 000 personer och erbjuder bankprodukter och tjänster till privatpersoner och företag.

De ger en halvårsutdelning och utdelningsandelen är 61,63%. Dessutom är direktavkastningen 2,85% och aktiekursen är upp över 28% YTD. Bara idag ökade den med 2,76% eftersom högre priser är fördelaktiga för företag inom finanssektorn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto