Home > Bayersk bank har börjat med negativ inlåningsränta.

Bayersk bank har börjat med negativ inlåningsränta.

Sedan lite mer än två år får europeiska banker negativ ränta på det kapital de sätter in hos den europeiska centralbanken. Kanske går europeiska privatsparare snart samma öde till mötes – i veckan har den första sparbanken i Tyskland börjat ta betalt för att hålla stora belopp insatt kapital på konto.

Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, en liten kooperativ sparbank strax söder om München nära den österrikiska gränsen, får man sedan några dagar tillbaka betala en ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro, rapporterar Bloomberg News på fredagen. Just 0,4 procent är den negativa ränta ECB ger på insättningar från bankerna.

”För våra företagsklienter har vi haft negativ ränta under en längre tid, så varför skulle det vara annorlunda för privata individer med mycket kapital?” frågade sig Josef Paul, styrelseledamot i banken, i en kommentar till Bloomberg News.

”Som det ser ut i dag kommer inte avgifterna på insättningar tillämpas på kunder med mindre belopp i banken”, fortsatte han.

I Schweiz var det dock precis det som hände under förra hösten. Efter att banker infört negativ ränta företagskonton och för förmögna kunder har vissa låneinstitut i landet också börjat ta ut avgifter för alla sina kunder – med andra ord även för småsparares insatta kapital redan från första franc.

ECB sänkte depositräntan ned i negativt territorium i juni 2014, då till minus 0,1 procent. Sedan dess har räntan sänkts ytterligare tre gånger, senast till -0,4 procent i mars.

Den schweiziska centralbanken införde negativ inlåningsränta i december 2014, och sänkte den snabbt ytterligare i början av 2015 till minus 0,75 procent där den ligger kvar än i dag.

ECB har menat att man ännu inte har sett några negativa bieffekter av policyn, såsom tecken på att sparare skulle ha börjat ta ut sina pengar från sina banker för att förvara dem på annat håll. I stället har de privata insättningarna fortsatt att stiga, har man framhållit.

”Insättningarna från både hushållen och icke-finansiella företag har stigit under de två senaste åren i en liknande takt som under perioden innan vi gick ned i territoriet med negativ ränta. Räntan på privata insättningar verkar ha noll som lägre gräns”, sade exempelvis ECB-ledamoten Benoit Coeure för två veckor sedan, enligt Bloomberg News.

Michael Kemmer, chef för den tyska bankföreningen, har också svårt att se att andra banker skulle följa efter Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, och börja ta betalt för insatta pengar.

”Det är upp till varje bank huruvida man vill ta betalt för insättningar eller inte, och konkurrensen mellan bankerna och sparbankerna i Tyskland är för stor i nuläget”, sade han i ett uttalande på torsdagen.

I Sverige ligger reporäntan på -0,50 procent. Svenska banker har börjat ta betalt för insättningar från bland annat små- och medelstora företag. Hittills har svenska privatkunder varit förskonade.

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto