Home > Begränsad uppsida för Kinnevik enligt analyshus

Begränsad uppsida för Kinnevik enligt analyshus

Citi kan inte längre rekommendera köp av Kinnevik efter aktiens kraftiga uppgång på senare tid. Det skriver banken i en analys som släpptes på fredagen, med rekommendationen sänkt till neutral.

”Vi tycker att Kinnevik har en rad attraktiva tillgångar som kombinerar kassaflöde från teleoperatörer med tillväxt från online. Men Kinneviks aktiekurs har stigit till en premie om 37 procent i förhållande till substansvärdet vid utgången av det tredje kvartalet och vi kan därför inte längre motivera ett köpråd utan nedgraderar till neutral”, heter det.

Citi tror inte att marknaden kan fortsätta att uppvärdera Zalando. Banken sätter en rabatt på 10 procent på Kinneviks noterade tillgångar, värderar de onoterade som i rapporten för det tredje kvartalet, och kommer därmed fram till att Zalando nu implicit värderas till cirka 6 gånger försäljningen de tolv senaste månaderna – inte långt från värderingen av brittiska Asos, Zalandos närmaste konkurrent.

”Vi ser begränsad uppsida härifrån”, summerar Citi.

Den redan höga värderingen av Zalando är ett av skälen till att banken ställer sig skeptisk till en börsnotering av e-handelsbolaget. Det är inte säkert att en sådan skulle rendera en än högre värdering av bolaget än den nuvarande, argumenterar Citi och pekar på att Zalandos och Asos verksamheter är snarlika.

Dessutom: vem skulle sälja aktier i ett introduktionserbjudande? frågar sig banken. Kinnevik är inte en trolig säljare med tanke på investmentbolagets fokus på online-tillgångar, och bland de andra storägarna har dansken Anders Holch Povlsen nyligen köpt in sig i e-handelsbolaget.

Citi tror även att Zalando måste nå break-even på rörelsenivå innan en börsintroduktion kan bli aktuell.

”För närvarande står det inte klart för oss när det kan tänkas bli”, skriver Citi.

Om en börsnotering ändå skulle bli verklighet är det inte säkert att det vore positivt för Kinnevik. Då skulle investerare som äger Kinnevik för att komma åt en exponering mot Zalando kunna äga e-handelsbolaget direkt i stället. Dessutom skulle Kinneviks noterade tillgångar vid en Zalandointroduktion öka till cirka 85 procent av investmentbolagets totala substansvärde.

”I ett sådant scenario ser vi en risk för att den historiska konglomeratrabatten i förhållande till substansvärdet kan komma tillbaka”, skriver Citi.

Banken höjer samtidigt riktkursen från 260 till 305 kronor, bland annat efter att ha dragit upp sin värdering av Zalando. På torsdagen stängde Kinnevik på 310:60 kronor, efter en uppgång på 3,6 procent.

Efter en halvtimmes fredagshandel var Kinneviks B-aktie ned 0,35 procent, efter att ha stängt på plus 3,6 procent under torsdagen.

Kinnevik
Kinnevik
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto