Home > Behövs fortsatt penningpolitiskt stöd, och utdragen QE-exit enligt ECB-rådsledamot.

Behövs fortsatt penningpolitiskt stöd, och utdragen QE-exit enligt ECB-rådsledamot.

Inflationen behöver fortsatt penningpolitiskt stöd, och omkalibreringen av ECB:s program för tillgångsköp kommer att bli ”gradvis och försiktig”.

Det sade ECB-rådsledamoten Jan Smets, som även är chef för belgiska centralbanken, på onsdagen rapporterar Market News (MNI) enligt Bloomberg News.

Han sade att han är för en utdragen neddragning av köpen, QE-tapering, och att en ”viss duration” har betydelse för denna QE-exit.

ECB har sitt nästa möte den 26 oktober där de ska ta ställning till huruvida ekonomin motiverar en påbörjad exit från QE-programmet.

Bloomberg News rapporterar, med hänvisning till källor, att ECB-rådet åtminstone är eniga om att behålla åtagandet att hålla styrräntan låg ”klart längre” än programmet för tillgångsköp.

Att behålla detta åtagande skulle ta bort ett osäkerhetsmoment i debatten och lugna investerare om att en räntehöjning inte är nära förestående. Åtagandet kan till och med komma att förstärkas givet att marknaden kan komma att ifrågasätta huruvida det kommer att bli en tillräckligt lång paus mellan slutet på köpen och den första höjningen.

Formuleringen om denna del av den framåtblickande guidningen har varit med sedan mars 2016.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto