Home > Berg- och dalbanefärd för GBP efter Brexit-utvecklingar

Berg- och dalbanefärd för GBP efter Brexit-utvecklingar

Igår fick traders reda på vad som verkligen är viktigt för det brittiska pundet. GBP-paren åkte upp och ned efter nyheter och rykten om Brexit-utvecklingar.

Som ofta är fallet inför viktiga deadlines reagerar marknaden på allt som antyder att balansen ser ut att skifta åt det ena eller andra hållet. Det är handelsalgoritmer och handelsbyråer som specialiserar sig på högfrekvens-trading som är ansvariga för abrupta marknadsrörelser då de köper och säljer allt som når sina specifika handelsinstruktioner.

Igår klockan 11.00 CET utfärdade EU-kommissionen ett utlåtande där de lät meddela att de har skickat officiellt varsel till Storbritannien angående dess brott mot avtalet att lämna EU.

Detta räckte för att få GBP att sjunka över hela valutamarknaden.

Överträdelseprocess mot Storbritannien

I brevet står det att det nu kommer inledas en överträdelseprocess mot Storbritannien för att ha brutit mot avtalet att lämna EU. Efter dessa nyheter har GBP-paren gått i botten.

Faktum är att GBP även innan detta utlåtande faktiskt köptes och såldes i en nedåtgående trend. Ryktet gick. Efter utlåtandet föll GBPUSD med över 100 pips, vilket är mycket. Detta sågs även på GBPCHG och GBPCHF. Även EURGBP hamnade över 0,9150-nivån.

Ett par minuter senare vände GBP fullständigt. Rykten gick att det fanns ett avtal om en fri landningszon och att det enda som det var klart att diskutera var fiskevattnet.

Med andra ord började GBP stiga allt medan ett avtal blev mer och mer möjligt, trots att EU-kommissionen inlett juridiska processer för avtalsbrott. GBP vände tillbaka till den plats där den stod innan EU-kommissionens utlåtande och presskonferens. Mer specifikt vände alla par tillbaka 100 pip.

Slutligen blev det även så att dessa rykten förnekades. Det finns inget avtal, vilket innebär att parterna inte är närmare ett avtal än innan. Och då gick GBP ned igen. För de som befann sig på marknaden under 2016 innan valresultatet var fastställd är detta deja-vu.

Sensmoralen här är att trading har en stark fundamental komponent. Teknisk analys har de senaste åren börjat användas som ett alternativ till ineffektiv handel. Mer specifikt handlar det om att upptäcka rätt möjligheter.

Det är dock fortfarande fundamental analys som driver marknaderna, även likvida marknader som valutamarknaden. Med det i åtanke är det obligatoriskt att köpa och sälja med stop-loss, precis som det är att använda sig av riskhantering för att skydda sitt handelskonto.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto