Home > Berkshire Hathaway ansluter sig till jakten på guld

Berkshire Hathaway ansluter sig till jakten på guld

Lågkonjunkturer är bra möjligheter för investerare som har kapital att spendera. Det är ofta under kriser som fynd kan göras på marknaden.

Finanskrisen 2008-2009 gav Berkshire Hathaway, Buffetts investeringsinstrument, chansen att köpa aktier i AIG till otroligt låga priser. Att bygga sitt kapital under ekonomisk expansion och sen använda det under en lågkonjunktur är en strategi som har fungerat bra för Berkshire.

Men denna lågkonjunktur har sett annorlunda ut. Till att börja med höll inte björnmarknaden länge. Vändningen tillbaka var så stark att det gick för fort att bygga en bra position på det gamla goda sättet, även om man hade pengar att köpa billiga tillgångar. Buffett köpte därför inget, fram tills nu.

Berkshire förvärvar del av Barrick Gold

Berkshire utannonserade att de hade förvärvat Barrick-aktier till ett värde av 500 miljoner dollar, vilket innebär att de nu har gjort sin första stora investering sedan pandemin började. Nyheterna togs emot av investerare genom att få Barrick Golds aktiepris att stiga med 12% när marknaden öppnade i måndags. Ledningen välkomnade Berkshires uppköp, vilket är ett tecken på att de litar på hur företaget förvaltas.

Investeringen kan ses från olika perspektiv. För det första är det inte en så stor investering. En halv miljard är inget för Berkshire – de har betydligt mer kapital att investera än så. En sak alla företag måste betänka är dess kapitalförvaltning. Om ett företag har pengar som inte används kan det leda till negativa resultat för företaget. Andelen i Barrick påverkar inte hur stora kassareserver Berkshire har.

För det andra säger det mycket om osäkerheten vi har framför oss när en stor spelare som Berkshire vänder sig till guldet. Guld har presterat bra på sistone. Det ses som en anti-dollar-investering och är ofta en satsning mot inflation.

Att ta sig in i guldbranschen när guldpriset ligger så högt kan innebära att Buffett är orolig över inflation. Storleken på investeringen i Barrick, vilket är ett företag som gräver guld, indikerar att Berkshire uppskattar fördelarna med att diversifiera via en alternativ investering. Då det inte finns många andra möjligheter kan en liten andel i guld fungera som ett skyddsnät för svårare tider, om de kommer.

Detta är det första vi hittills ser från Berkshire under denna pandemi. Vad kommer de göra härnäst?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto