Home > Beskrivningar av hedgefonder och varför inte alla är dåliga

Beskrivningar av hedgefonder och varför inte alla är dåliga

Förra veckans GameStop-drama avslöjade för investeringsvärlden att det finns en ny slags traders – traders som köper och säljer tillsammans, och agerar som en enorm hedgefond. Den dramatiska ökningen av priset på GameStop, en spelåterförsäljare, orsakade stora problem för hedgefonderna. Många av dem hade satsat kort på GameStop och andra företag, och tvingades ta stora förluster som ledde till en minskning på över 50% av deras nettotillgångar på mindre än ett par veckor.

Kampen presenterades av finansiell media som David mot Goliat, giriga Wall Street mot privata traders med lite eller inget inflytande på marknaden. För en gångs skull hade de dock det – men hur mycket?

Denna ökning har fått ett plötsligt stopp. Under marknadens stängning igår låg aktier som varit inblandade i WallStreetBets satsningar massivt nere – GameStop ($GME) -60%, Blockbuster ($BLIAQ) -61%, AMC ($AMC) -41%, Silver (-8%) och så vidare. Vem vann, och vem förlorade? Båda parter visade det sig – både hedgefonderna och privata investerare. Om vi skulle satsa på vem av dessa som har störst chans att överleva långsiktigt är det inte privata investerare.

Alla hedgefonder säljer inte kort – inte för att det är något fel att sälja kort

Det finns ett flertal hedgefondstrategier som definierar hedgefonden som använder den. Med andra ord kan du som investerare i en hedgefond välja den strategi som passar dina värderingar och ditt investeringsperspektiv bäst.

Utöver långt/kort-värde, lång/kort tillväxt och korta fonder finns det även andra alternativ. Fonder som använder sig av en aktiviststrategi, exempelvis, med avsikten att få en plats i en styrelse och att kunna påverka ett företags riktning. Eller fonder som endast fokuserar på problemtyngda verksamheter. Listan kan utökas till råvarufonder, valutafonder, diversifierade fonder, fast avkastning och även volatilitetsfonder samt en mix av dessa. Med andra ord finns det många olika strategier att välja bland.

Förra veckan målade finansiell media upp en negativ bild av hedgefonder som sålde kort av vissa företag. Detta må vara sant, men samtidigt ska man inte glömma den positiva roll som hedgefonder spelar när det kommer till att avslöja bedrägerier. Allied Financial exponerades exempelvis av Greenlight för ett par år sedan, och det finns även många andra exempel.

Allt sammantaget är hedgefonder en integrerad del av marknaderna, och det av god anledning.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto