Home > Beslut från BOC, BOJ och ECB – En hektisk handelsvecka

Beslut från BOC, BOJ och ECB – En hektisk handelsvecka

En av årets viktigaste handelsveckor har just börjat – veckan som leder oss till det amerikanska presidentvalet. Nu när den sista debatten är över och över 50 miljoner amerikaner redan har röstat letar marknaden efter möjliga ledtrådar om vem som kommer vinna, och hur marknaden kommer reagera på det.

Veckan är även full av räntebeslut från centralbanker. ECB:s beslut presenteras på torsdag och blir extra viktigt med tanke på den skarpa ökningen av COVID-19-fall i Europa och de nya restriktionerna som har implementerats i europeiska länder.

Europeiska aktier startar veckan lågt

Europeiska aktier inledde veckan i rött. Virusets spridning har lett till ökade restriktioner i stora delar av Europa. Spanien deklarerade ett nödtillstånd och implementerade utegångsförbud på natten. Samma sak skedde i Italien, men med ännu mer drastiska restriktioner – barer och restauranger måste stänga senast 18.00. Frankrike registrerade över 50 000 nya fall på söndagen, vilket visar hur stort detta utbrott är och ger en dyster bild för ekonomin, utöver de hälsorelaterade problemen.

Kanadas centralbank förväntas inte förändra sina räntor eller penningpolitik. Den kanadensiska dollarn (CAD) har på sistone stabiliserats i och med att oljepriset har funnit jämvikt på runt 40 dollar.

Torsdagens beslut från ECB blir veckans händelse för valutahandlare. De möts av hot om deflation, vilket innebär att ECB antagligen kommer implementera fler kvantitativa lättnader och andra åtgärder som är riktade mot att stötta ekonomin.

Konsensus på marknaden är dock att ECB inte kommer agera på denna veckas möte. Istället kommer de agera i december. Argumentet här är att ECB kan vilja vänta och se hur det går i det amerikanska presidentvalet, vad Fed beslutar nästa vecka, och att de istället i sådana fall agerar först i december.

Med tanke på virusets utveckling på sistone kan det dock vara så att ECB är tvingade att göra något mer än bara ge en prognos. Om så är fallet kan euron bli den valuta som rör sig mest.

Den japanska centralbanken (BOJ) ska också ge sitt räntebeslut denna vecka. JPY har varit en av de valutor som har förflyttat sig i snäva intervall på sistone, och har varit en av de valutor som har presterat bäst under krisen. Precis som BOC förväntas inte BOJ leverera några överraskningar denna vecka.

Allt kommer därmed handla om det amerikanska presidentvalet och ECB:s räntebeslut på torsdagen. Den huvudsakliga katalysatorn på valutamarknaden denna vecka blir därmed EURUSD-paret.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto