Home > Beslut från ECB i december – vad ska vi förvänta oss?

Beslut från ECB i december – vad ska vi förvänta oss?

Den europeiska centralbanken (ECB) kommer utannonsera sitt penningpolitiska beslut om två dagar. Mer stöd är redan prissatt på marknaden, men centralbanken kan komma att överraska de finansiella marknaderna. Den stora frågan är – kommer ECB över- eller underleverera?

Just nu ligger EURUSD på över 1,21, och fortsätter att stiga. Växlingskursen är inte ECB:s främsta prioritet, men den spelar roll. Om marknaderna av någon anledning ser morgondagens beslut som hökaktigt kan euron stiga ännu mer. I så fall är risken att den starka växlingskursen blir ett problem framöver.

Hur kan ECB överraska?

Torsdagens fokus kommer ligga på varaktigheten av centralbankens policybeslut. ECB har redan kommunicerat med marknaderna att de inte lutar åt en räntesänkning i december, så fokus kommer ligga på de två beståndsdelar som de anser ha varit effektiva under krisen – PEPP och TLTRO.

En sak som ECB kommer utannonsera är en utökning av PEPP-programmet (Pandemic Emergency Purchase Programme), vilket i princip är ett program för kvantitativa lättnader. Spekulationerna på marknaden handlar om att programmet kommer förlängas till och med juni 2022. Om detta stämmer måste ECB utöka dess storlek med ett par hundra miljarder euro. Ju större ökningen är, desto större blir chocken på marknaden och desto mer duvaktigt blir det för euron.

Ett annat sätt för ECB att överraska är att även utöka sitt APP-program (Asset Purchase Program) – deras traditionella program för kvantitativa lättnader. Just nu tror marknaden att ECB kommer vänta med det, så ifall de väljer att utöka sitt APP-program i december kommer det ses som hökaktigt.

Slutligen riskerar ECB att bli offer för sin egen strategi. De gjorde inget i oktober utan föredrog istället att vänta och se i och med att de ännu inte visste hur mycket en andra våg av pandemin skulle påverka ekonomin. Tyvärr har detta lett till att de finansiella marknaderna har byggt momentum inför torsdagens beslut. Därför kan det bli så att marknaderna kommer uppleva en besvikelse, även om ECB levererar som utlovat.

Genom att inte agera i oktober har ECB skapat felaktigt sentiment hos marknadsdeltagare. Om EURUSD-kursen faktiskt är ett problem hade de varit tvungna att agera tidigare.

Men den kanske inte är ett problem?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.