Home > Beslut från OPEC+ får råoljepriset att stiga

Beslut från OPEC+ får råoljepriset att stiga

Råoljetraders hade en hektisk vecka förra veckan då nyheter från OPEC+-mötet skapade volatilitet på marknaden. Kartellen kom överens om att justera produktionen med start i januari 2021 med 500 000 tunnor om dagen (bpd) från 7,7 miljoner bpd till 7,2 miljoner bpd.

Detta i sig räckte för att skapa volatilitet på oljemarknaderna. Brentolja hoppade exempelvis till nästan $50/tunna och kurvan ser ut att gå i motsatt riktning hela vägen mot 2023. Förra fredagen stängde Brent nära $49,25, vilket är dess högsta nivå sedan tidigt i mars.

Oljepriser, inflation och COVID-19

Oljemarknaden är en av de viktigaste marknaderna att betänka när man tradear eller investerar. Förändringar i oljepriserna har en stor påverkan på inflation och inflationsförväntningar, med direkta konsekvenser vad gäller beslut från centralbanker.

I april sjönk exempelvis WTI-priset till negativa nivåer, vilket sände iväg en deflationsartad svallvåg över hela Jorden. OPEC behövde tid på sig att reagera för att sänka produktionen, då detta helt enkelt inte är något man kan göra över en natt. Till följd av det sjönk inflationen till nära noll, och i vissa fall under noll, vilket ledde till att centralbankerna genomförde lättnader i penningpolitiken.

Pandemin har inneburit problem för den ekonomiska aktiviteten på en global skala. Lägre efterfrågan på olja innebär lägre priser, och det abrupta fall vi såg i april skedde samtidigt som aktiemarknaden steg.

Då världen förbereder sig på vaccin har efterfrågan på olja börjat stiga, och även den övergripande ekonomiska aktiviteten. Det blir intressant att se hur OPEC kommer hantera och justera produktionsnivåerna för att återspegla den ekonomiska återhämtningen.

Att övervaka efterfrågan är nycken till att utvärdera var priset på olja kommer röra sig. Förra veckan låg exempelvis de globala råoljelagren på under 100 miljoner tunnor för första gången sedan i april. Detta innebär att den ekonomiska återhämtningen är på gång, då mobiliteten samtidigt ökar.

När man tradear olja bör man komma ihåg att det är en råvara man tradear. För de flesta valutahandlarna tradear man olja via CFD:er (Contracts for Difference) som följer priset på olja. Detta är dock bara ett sätt att tradea en volatil produkt. Professionella traders använder derivatmarknaden för att spekulera på priset på olja. När priset på WTI-olja låg på -$40 i april skedde det för att det inte fanns några köpare av terminskontrakten i maj. Därför måste traders utöver tillgång och efterfrågan även övervaka utvecklingen på terminsmarknaden.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.