Home > Beslut från RBA fick inte den australiska dollarn att flytta på sig

Beslut från RBA fick inte den australiska dollarn att flytta på sig

Denna veckas räntebeslut från den australiska centralbanken (RBA) bevakades noga av marknadsdeltagare. Många förväntade sig att RBA skulle adressera den australiska dollarns styrka med tanke på dess stadiga ökning mot USD, NZD och JPY.

Men, RBA fortsätter att ha is i magen och ändrade inte prognosen. Med tanke på deras inflationsmål innebär inte konsumentprisinflationen att de behöver ingripa. Deflation hotar att underminera RBA:s åtgärder, men många investerare anser att AUD:s styrka inte är hållbar med sådan låg inflation.

Oförändrad penningpolitik från RBA

RBA förändrade inte sin penningpolitik under gårdagen. Deras beslut innebär att de håller kvar räntan och avkastningen på de 3-åriga australiska statsobligationerna.

En intressant sak är att RBA började köpa obligationer efter coronavirusets utbrott, men deras åtgärder var betydligt mindre än andra G10-centralbanker. Det verkar som att RBA är rädda för sekundära effekter på den australiska ekonomin.

Det finns dock även andra argument för RBA:s motvillighet. Och det innebär en del fördelar för den australiska dollarns styrka.

Först och främst ser det ut som att coronaviruset har hanterats bättre i deras del av världen. Vi pratar då inte endast om Australien utan om hela Stillahavsområdet där antalet COVID-19-fall är lägre än i exempelvis Europa och USA.

För det andra är det bara ett par länder i Asien som just nu upplever tillväxt. Exempelvis Kina, Taiwan och Vietnam förväntas uppleva tillväxt i år. Varför? Eftersom de hanterade coronavirus-krisen bättre än andra.

Detta är viktiga marknader för australisk export. En stor del av australisk export går till Kina, så ifall Kina växer är det bra nyheter för regionen och för dess huvudsakliga handelspartners – och där är Australien en viktig partner.

Detta är även goda nyheter för den australiska valutan. Faktum är att AUD är en av de valutor som har presterat bäst på FX-marknaden under coronavirus-krisen. Valutan steg exempelvis mot USD och nådde 0,72 från 0,55. Många menar att detta är ett tecken på en svag amerikansk dollar och att det är därför valutaparet går som det går.

Det går dock inte att blunda för den australiska ekonomins uthållighet och den goda prognosen i regionen. Därmed lär den australiska dollarn fortsatt hitta stöd vid dippar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto