Home > Beslut från Storbritanniens centralbank – inga förändringar

Beslut från Storbritanniens centralbank – inga förändringar

Storbritanniens centralbank (BOE) levererade sitt penningpolitiska beslut igår. Som alla förväntade sig genomförde de inga förändringar då de valde att vänta och se hur det går med Brexit.

Genom att inte göra något håller centralbanken kvar sin gynnsamma hållning. Just nu ligger räntan på 0,1%, och de är aktivt involverade i kvantitativa lättnader genom att köpa obligationer från den brittiska regeringen med målet att få avkastningen att sjunka.

Kvantitativa lättnader har använts flitigt under COVID-19 av centralbanker över hela världen. När räntan når den lägre gränsen, som just nu är fallet för BOE, måste centralbanken använda sig okonventionella beslut för att genomföra mer lättnader. Genom att köpa obligationer och sänka avkastningen får företag och hushåll tillgång till bättre finansiella villkor.

Brexit – Elefanten i rummet

Alla centralbanker har haft ett fruktansvärt år. De var som sagt tvungna att hitta på nya verktyg då världen stod inför den andra lågkonjunkturen på ett årtionde. När det kommer till BOE var uppdraget ännu svårare då de samtidigt var tvungna att förbereda sig inför Brexit.

Hur exakt Storbritannien kommer lämna EU är fortfarande inte säkert. Det är nu bara ett par dagar kvar innan övergångsperioden slutar, och världen vet fortfarande inte om det kommer finnas ett avtal mellan de två parterna eller inte. Inte ens BOE vet, så de måste förbereda sig på alla möjliga scenarier.

Detta är en svår sits för BOE. Å ena sidan ligger räntan på den lägre gränsen. Å andra sidan har de redan använt sig av kvantitativa lättnader. Men ett Brexit utan avtal innebär att landet måste handla med EU under WTO-villkor med start i januari 2021. Dessa är inte gynnsamma villkor för endera part, men det är en möjlighet.

BOE slösade därför inte tid och började studera negativ ränta under årets andra hälft. De tittade på fördelarna och nackdelarna och kommunicerade med marknaderna att negativ ränta är ett verktyg de har i sin verktygslåda.

Ingen vet vad som händer i januari, men alla vet att BOE är redo att agera om saker och ting spårar ur.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.