Home > Beslutstagande närmar sig för Lundin Mining gällande gruvan Tenke Fungurume i Kongo.

Beslutstagande närmar sig för Lundin Mining gällande gruvan Tenke Fungurume i Kongo.

Det drar ihop sig till ett avgörande för gruvbolagen Lundin Mining, Freeport McMoran, China Molybdenum och kongolesiska Gegamines, som sedan i våras har diskuterat hur ägandet av gruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo ska organiseras.

På torsdag, 29 september, löper den förköpsrätt Lundin Mining har till Freeports andel om 56 procent i koppar- och koboltgruvan ut, efter att ha förlängts två gånger. Alla aktörer, statliga Gecamines undantaget, har systematiskt avböjt att kommentera förhandlingarna.

Freeport McMoran, operatör vid Tenke, aviserade i början av maj att bolaget avser att sälja sin andel om 56 procent i Tenke till China Molybdenum för 2,65 miljarder dollar. Övriga aktieägare är Lundin Mining med 24 procent och Gecamines med 20 procent.

I det rådande avtalet mellan Lundin och Freeport ingår att Lundin ska ha rätt att matcha eventuella bud på det amerikanska bolagets andel. Denna rätt gällde först fram till 8 augusti, men har alltså förlängts två gånger.

I analytikerkretsar har det spekulerats friskt i hur Lundin Mining ska agera.

”Vi överväger alla tänkbara möjligheter, från att köpa Freeports andel till att sälja själva, och allt där emellan”, sade vd Paul Conibear till Nyhetsbyrån Direkt när affären offentliggjordes. Den inställningen har varit officiell policy sedan dess.

Åtskilliga analytiker föredrar ett resultat av förhandlingarna där Lundin lämnar sitt ägande, antingen direkt via en försäljning till China Molybdenum eller via en konstruktion där bolaget tillsammans med partners tar över Freeports andel och sedan säljer den vidare.

”Vi tror att det mest sannolika är att Lundin antingen säljer sin minoritetspost i Tenke Fungurume för 1,2 miljarder dollar kontant, eller att Lundin köper Freeports andel tillsammans med en eller flera partners”, har till exempel Handelsbanken kommenterat.

En försäljning innebär att Lundin Mining skulle få ett rejält kapitaltillskott, som skulle kunna användas till andra investeringar i mer politiskt stabila regioner, till minskning av nettoskulden och/eller till utdelning.

Det sämsta utfallet för det Stockholmslistade bolaget skulle vara att Lundin blir kvar med en minoritetspost, men med China Molybdenum som operatör av gruvan, menar flera analytiker.

En komplicerande faktor är att Gecamines sedan den planerade affären med kineserna offentliggjordes varit negativt inställd till hela processen. Det statliga bolaget beklagade tidigt att det inte fått förhandsinformation om affären och har offentligt luftat misstankar om bedrägeri.

Så sent som i början av september flaggade Gecamines för ett eget intresse att ta över Freeports post, dock utan att ge några detaljer om hur ett bud skulle se ut. Bolagets ordförande har enligt Bloomberg News också antytt att affären kan stoppas om inte Gecamines och Kongos ”rättigheter” respekteras.

Freeport har under processens gång upprepat att affären med China Molybdenum väntas kunna slutföras under det fjärde kvartalet.

Tenke Fungurume ägs till 80 procent af TF Holdings, som i sin tur ägs till 70 procent av Freeport och till 30 procent av Lundin Mining. Det är andelen i TF som Freeport avser att sälja till China Molybdenum. Gecamines äger sina 20 procent av gruvan direkt.

Lundin Mining (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto