Home > Bidens jobbplan innehåller ambitiösa infrastrukturprojekt

Bidens jobbplan innehåller ambitiösa infrastrukturprojekt

Världen är just nu avundsjuk på USA. De lyckades säkra vaccin till hela sin vuxna befolkning, har en prognos för flockimmunitet inom tre månader och har en ekonomi som återhämtar sig snabbare än någon annan i världen.

Istället för avundsjuka bör man dock heja på den amerikanska återhämtningen. Först och främst visar den en väg ut ur pandemin, en väg som sedan andra kan följa.

För det andra innebär en starkare ekonomisk återhämtning i USA en snabbare återhämtning i andra delar av världen. Det senaste finansiella stödpaketet på 1,9 biljoner dollar beräknas bidra till ungefär en procent av den globala BNP:n.

För det tredje har den nya administrationen hittills överlevererat på sina löften. Den protektionism eller isolationism som infördes av Trump är ett minne blott. USA öppnar nu portarna för handel, och resten av världen följer efter, med viss fördröjning.

Enormt infrastrukturprojekt på gång

Man hade kunnat tro att den amerikanska administrationen skulle vara färdig med att stötta ekonomin. Trots allt följde Bidens administration Trumps stödpaket genom att tillsätta ytterligare 1,9 biljoner dollar i stöd. Detta stöd släpptes under det första kvartalet, och pengarna användes för att hjälpa hushåll direkt via insättningar på bankkonton, och för att stärka vaccinationskampanjen. Båda dessa syften har varit effektiva om man tittar på antalet jobb som skapades under årets första kvartal, och hur många av den vuxna befolkningen som redan är fullt vaccinerade.

Bidens administration har dock ännu större planer för året. Förra veckan utannonserade presidenten en ny plan som framförallt fokuserar på infrastruktur. Planen har fått namnet ”American Jobs Plan” och anses av många vara en generationssatsning i USA.

Bland annat kommer över tiotusen broar repareras, 100% av alla rörledningar kommer ersättas och över 32 000 kilometer av motorväg och andra vägar kommer moderniseras. Vad antyder allt detta? Ledtråd: jobb, jobb och mer jobb.

Fler jobb innebär ekonomisk tillväxt. Till följd av det är det inte undra på att Jamie Damon, VD på J.P. Morgan, menade att vi kommer se en amerikansk boom som fortsätter fram tills 2023.

Men var kommer pengarna ifrån?

En av de första sakerna Trumps administration gjorde efter att ha vunnit valet år 2016 var att sänka företagsskatten. Bidens plan är att göra det motsatta, nämligen att höja denna skatt för att finansiera det nya projektet.

Så länge som det finns en stark efterfrågan på amerikanska obligationer lär det inte finnas några problem att hitta fordringsägare för de nya, långsiktiga projekten. Att satsa emot USA just nu är inte smart.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.