Home > Bidens skattepolitik skadar amerikanska bolags lönsamhet

Bidens skattepolitik skadar amerikanska bolags lönsamhet

Intäkterna från amerikanska bolag ser ut att hamna bland de högsta i den industrialiserade världen under Bidens skattepolitik. Kommer USA bli mindre konkurrenskraftigt? Förbered dig på en diagramstorm.

Ett av de löften som Donald Trump gjorde innan han valdes som president år 2016 var att hans administration skulle sänka företagsskatten. Kort efter att ha vunnit valet var det precis det han gjorde.

Tanken bakom Trumps beslut var att amerikanska bolag skulle använda denna sänkta skatt för att repatriera stora delar av de vinster som hölls internationellt. Delvis skedde detta, men inte i den omfattning som administrationen hade hoppats på.

Fyra år senare har en ny administration tagit över i Washington. Den leds av Bidens demokrater, och planerar att ta tillbaka denna skattesänkning. Detta är bara ett av många av Trumps beslut som har tagits tillbaka sedan Biden tog över, och det är extra intressant då företagsskatten har sjunkit globalt under de senaste årtiondena.

USA går mot strömmen

De flesta utvecklade ekonomierna har sänkt sin företagsskatt under de senaste årtiondena. Exempelvis sänkte till och med Frankrike skatten under 30%, medan Storbritannien i en stadig takt har sänkt skatten från 30% i början av 2000-talet till under 20%.

För USA är dock uträkningen lite mer komplicerad än så. Å ena sidan skulle Bidens föreslagna skattehöjning leda till en ökning från nuvarande 21% till 28%. Bara Australien, Brasilien och Indien har en högre företagsskatt.

I USA hade skatten på 28% kombinerat med den genomsnittliga delstatsskatten för företag leda till en företagsskatt på hela 32,4%.

I slutändan är det resultaten som spelar roll för företagen. Hur mycket mer handlar det om när allt kommer omkring? Detta blir då en fråga om semantik då bördan på amerikanska bolag är betydligt högre än bara 28%. Om vi därtill adderar marginalskatt på kapitalökning och avkastning och delstatsskatt vad gäller det samma har denna börda ökat från 47,3% till 65,1%.

Kommer amerikanska bolag bli mindre konkurrenskraftiga? Om man tar en titt på S&P 500 efter tidigare höjningar av företagsskatten har marknaden för det mesta fått sig en törn.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto