Home > Billerudkorsnäs stiger efter vinstvarning när marknaden blickar framåt

Billerudkorsnäs stiger efter vinstvarning när marknaden blickar framåt

Förpackningsbolaget Billerudkorsnäs steg i tisdagsmorgonens handel, trots en vinstvarning. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är dock inte särskilt förvånade.

”Det viktigaste budskapet är att den underliggande marknaden varit stabil under kvartalet. De problem bolaget redovisade hänger samman med tekniska problem som nu är lösta och som inte påverkar prognoserna för 2014 och 2015”, säger Mikael Jåfs, analyschef på Kepler Cheuvreux i Stockholm.

Billerudkorsnäs meddelade på tisdagsmorgonen att resultatet för det fjärde kvartalet kommer att påverkas av en negativ resultateffekt om cirka 70 miljoner kronor, till följd av oförutsedda produktionsstörningar i Frövi och Gruvön.

Vidare avslöjade bolaget att rörelseresultatet för kvartalet beräknas uppgå till omkring 195 miljoner kronor. Därtill väntas engångskostnader för integration uppgå till 30 miljoner, varför det justerade resultatet bör bli i storleksordningen 225 miljoner kronor.

”Kartongtillverkning är en komplicerad process och anläggningen i Frövi har historiskt haft en rad problem”, konstaterar Mikael Jåfs.

Men är det rimligt att aktien stiger efter en vinstvarning?

”Det är lite ovanligt, men ska nog ses som ett tecken på att marknaden drar en lättnadens suck över att den underliggande verksamheten är stabil. Lägger man tillbaks engångsposterna blir kärnresultatet sannolikt bättre än konsensusestimaten”, säger Mikael Jåfs.

En annan analytiker är inne på samma spår.

”Det är beklagligt att de haft produktionsstörningar, men de är historia nu. Bolaget är tydligt med att utsikterna är stabila och att produktionen är uppe igen”, säger han och beskriver kursuppgången som en ”nykter reaktion”.

Billerudkorsnäs handlades vis 10-tiden till 85:20 kronor, en uppgång med 1,49 procent för dagen. Detta efter en initial nedgång som sedan reverserades till handel ovanför nollstrecket.

BillerudKorsnäs
BillerudKorsnäs

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto