Home > Bitcoin – århundradets uppfinning eller en miljökatastrof?

Bitcoin – århundradets uppfinning eller en miljökatastrof?

Inte en dag går utan att Bitcoin hamnar i rubrikerna. Denna gång sjönk Bitcoin med över 20% i början av handelsveckan då den nekades kraftigt från att nå 40 000 dollar-nivån.

En sådan snabb nedgång ledde givetvis till reaktioner från det finansiella samfundet. Tvivlare, som annars var ovanligt tysta under jul och nyår då Bitcoin ökade kraftigt, fick plötsligt eld på sin kvarn. De som planerade att köpa dippen såg det hela som en möjlighet – marknaden erbjöd dem en chans att få 20% rabatt på insatsen. Det som finns kvar efter en sådant våldsam krasch och efterföljande återhämtning är känslan av att marknaden inte ännu är mogen.

Pengar från företagen stärker Bitcoin

När Bitcoin tog sig över 35 000 dollar hade valutan redan stigit med 20% bara under 2020, trots att det bara hade gått ett par dagar. Samtidigt steg den till 40 000 dollar innan den korrigerade igen.

Allt fler företag diversifierar en del av sina tillgångar i kryptovalutor. Detta har givetvis lett till ett högre pris på Bitcoin, då Bitcoin kan ses som en bristvara.

Bristande lagstiftning, risk för prismanipulation och miljökatastrof

En förklaring till varför Bitcoin stiger och faller så snabbt är att det pågår prismanipulation. Under ett tal idag menade Christine Lagarde, ordförande på ECB, att Bitcoin behöver regleras mer.

Kritiker menar att Bitcoins enorma energikonsumtion inte är hållbar över tid, och att det sätter käppar i hjulen för myndigheternas gröna satsningar. Vi ska inte glömma att fossila bränslen fortsatt är den största energikällan – 84% under 2019. I princip innebär detta att mänskligheten producerar elektricitet från saker som olja, kol, gas – och alla dessa är stora CO2-bovar. Världen står därmed i en kamp mot klockan att skifta från fossila bränslen till mer miljövänliga alternativ.

Bitcoin konsumerade 120 GW (gigawatt/sekunden), vilket motsvarar ett helt lands elektricitet för en befolkning på över 200 miljoner. Sådana siffror har lett till att analytiker menar att Bitcoins sanna värde är negativt – inte ens noll – med tanke på den massa miljökatastrof som detta innebär.

Är Bitcoin i en bubbla?

Enligt den legendariska investeraren George Soros kan en bubbla definieras av två komponenter – en trend och en missuppfattning om denna trend. Om Bitcoin befinner sig i en bubbla kan det vara tidernas största bubbla.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto