Home > Bitcoin eller guld – en jämförelse av två alternativa investeringar

Bitcoin eller guld – en jämförelse av två alternativa investeringar

Bitcoin har sjunkit med över 6% idag när denna artikel skrivs och har därmed korrigerat en aning. Trots ökat intresse från institutionella investerare hittar Bitcoin säljare tack vare negativa rubriker från den nya finansministern, Janet Yellen.

Precis som Christine Lagarde, ordförande på ECB, gjorde en vecka tidigare uttryckte Janet Yellen oro över kryptovalutor som framförallt används för pengatvätt. Till följd av det är investerare oroliga över mer reglering, och därmed är nedgången rättfärdigad.

Bitcoin anses av många vara en digital, alternativ investering. Precis som guld, vilket är en fysisk alternativ investering, söker Bitcoin-investerare efter potentiella diversifieringsfördelar.

Men Bitcoin är inte alls som guld, och detta är varför.

Varför är Bitcoin annorlunda än guld?

Innan vi går vidare är det värt att nämna att jämförelsen här har att göra med rollen de två tillgångarna spelar i en portfölj. Därför kan vi diskutera detta ur ett investeringsperspektiv.

Först och främst har vi inget som vi kan jämföra med Bitcoin, inget som kan garantera att det behåller sitt värde under flera kriser. Guld å andra sidan har en lång historia av precis det.

För det andra finns det nästan ingen reglering av kryptovalutor. Om lagstiftare börjar försöka beskatta industrin på ett lämpligt sätt (för att exempelvis kompensera för den miljörelaterade skada som Bitcoin åsamkar) kommer många som bryter Bitcoin gå under. Guld å andra sidan har inte dessa problem att förhålla sig till.

För det tredje är volatiliteten så extrem för Bitcoin att det inte kan jämföras med guldet. Jag nämnde i början av denna artikel att Bitcoin har sjunkit med 6% idag. När jag nu skriver detta har Bitcoin sjunkit med 7,57% idag, och när jag avslutar denna artikel kommer valutan antagligen ha gått upp eller ner ett par procent till. För de flesta investerarna är sådan volatilitet förvisso lockande när det går bra, men förödande när det inte gör det. Om man äger en tillgång måste man betänka både för- och nackdelar.

Under en dag i början av handelsåret sjönk Bitcoin med 26%. Guld å andra sidan kan inte sjunka till noll av den enkla anledning att det har fysiska egenskaper som går bortom de som krävs i investeringsvärlden (exempelvis industriella användningsområden).

Baserat på allt detta verkar det som att Bitcoins värde framförallt är förankrat i en tro på valutan. Denna tro från användarna handlar om att det måste finnas någon annan som köper, och en tro på att tekniken kan backa upp valutan (DLT).

Fram tills det att detta ändras blir det svårt för Bitcoin att bli en allt för populär investering.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto