Home > Bitcoin – en spekulativ tillgång och smutsig industri?

Bitcoin – en spekulativ tillgång och smutsig industri?

Sedan Bitcoin nådde 40 000 dollar tidigare i år har Bitcoin konsoliderat över 30 000 dollar. Medan dessa korrigeringar är vilda och ibland leder till förluster på över 20% på en enda dag beror stora delar av Bitcoins värdeökning på att det finns många så kallade ”holders”, det vill säga folk som inte säljer utan som håller kvar sina positioner.

Ett av de främsta argumenten mot Bitcoin, av god anledning, är att det är en smutsig industri. För att sätta detta i kontext har det räknats ut att Bitcoin står för ett koldioxidavtryck som är lika stort som hela Nya Zeelands, cirka 35 miljoner ton koldioxid. Detta är ett faktum.

För ett par år sedan var det många som menade att Bitcoin slutligen skulle tappa allt sitt värde. Idag finns det även de som säger att dess värde är negativt med tanke på de miljöskador det orsakar. Men, Bitcoin är här för att stanna av en enkel anledning – det har blivit en spekulativ tillgång.

Bitcoin – ett spekulativt instrument

Människor har alltid gillat hasardspel, och Bitcoin skapar känslan av ”tidernas möjlighet”, att bli rik snabbt. Så länge som detta stämmer kommer Bitcoin både locka till sig ”heta pengar” och ”smarta pengar”.

På sistone har Bitcoin-optimister kunnat njuta av att se hur ett par av de mest beryktade namnen i branschen avslöja långa positioner på den digitala tillgången. Allt började med MicroStrategy, ett offentligt listat företag som gjorde en investering i Bitcoin. Efter det följer PayPal, som utannonserade att de skulle tillåta kryptovalutor på sin betalplattform. Square, ett annat listat företag i USA, flyttade cirka 1% av sina tillgångar till Bitcoin. Samtliga dessa händelser fick stor plats i media.

Under ytan har även smarta pengar hoppat på tåget. Den 18:e december chockade Christopher Wood, strateg på Jefferies Investment Bank, världen när han utannonserade 5% i Bitcoin istället för i guld. Mer specifikt valde de att sälja guld (den traditionella säkra tillgången mot inflation) och köpte Bitcoin (det nya alternativet för att säkra mot inflation).

Den 29:e december avslöjade SkyBridge Capital en investering i Bitcoin värd 182 miljoner dollar. Listan fortsätter med stora namn på marknaden som ständigt tar sig in på kryptomarknaden. Exempelvis utannonserade S&P Dow Jones den 3:e december att de planerar att lanserade kryptovalutaindex under 2021.

Allt detta leder till att priset på Bitcoin stiger, vilket kan leda till ännu mer miljörelaterad skada. Om Bitcoin är ett spekulativt instrument kommer de utannonserade investeringarna mindre sannolikt hjälpa mot inflation, en roll som guldet normalt sett fyller. Istället handlar det om heta pengar som är på jakt efter högre avkastning då andra alternativ är begränsade.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.