Home > Bitcoin – kan valutan konkurrera med guld?

Bitcoin – kan valutan konkurrera med guld?

De senaste veckorna har inneburit något intressant för de finansiella marknaderna – Bitcoin har slutat korrelera med de korrelationer som valutan hittills har varit sammankopplad med under hela året. 

En av dessa korrelationer var en negativ korrelation med USD. Varje gång USD steg gjorde den det mot Bitcoin, och när USD såldes under en riskbenägen marknad steg Bitcoin.

Den andra korrelationen har varit mot guld. I år har Bitcoin och guld haft en positiv korrelation. Sedan härdsmältan i mars för aktiemarknaden började även guldet initialt sjunka. Aktierna korrigerades, och det gjorde även guldet. Bitcoin följde noggrant guldet och steg över 10 000 dollar efter att guldet steg över 2 000 dollar.

På sistone har dock Bitcoin levt sitt egna liv. Dollarn har blivit starkare mot andra fiat-valutor som EUR, AUD och GBP, men har inte lyckats bli starkare mot Bitcoin. Även guldet föll mot USD, men Bitcoin följde inte efter.

Vad är det som har lett till att dessa korrelationer nu inte längre gäller? Och hur länge kommer det pågå?

Viktiga utvecklingar på kryptovalutamarknaden

2020 kommer gå till historien som det år en pandemi drabbade världen. Det kommer även gå till historien som det år då kryptovalutor började anammas på bred front. En förklaring till den skarpa ökningen för Bitcoin till över 13 000 dollar är den ökade användningen.

Allt började med MicroStrategy, ett amerikanskt företag, när de avslöjade en investering i Bitcoin på över 100 miljoner dollar. Kort efter det utannonserade ett annat företag, Square, att de har investerat 1% av sina tillgångar i Bitcoin. Sist men kanske viktigast har vi PayPal som utannonserade att de skulle tillåta betalningar i kryptovaluta för över 20 miljoner återförsäljare.

Vid denna tidpunkt låg Bitcoin på runt 10 000 dollar, men efter nyheterna steg kryptovalutan. Frågan som kvarstår är nu ifall Bitcoin kan konkurrera med guldet som en alternativ investering? Och viktigare än det – kan kryptovalutan ersätta guldet?

Båda dessa tillgångar har en sak gemensamt – bristande tillgång. Majoriteten av allt guld har redan brutits, och det finns ett begränsat antal Bitcoin som kan skapas.

Olika modeller har skapat prognoser för att Bitcoin kan nå 100 000 redan nästa år. Detta kommer inte ske om inte Bitcoin helt slutar korrelera med USD, och ifall korrelationen med guld fortsätter. För att Bitcoin ska öka tiofaldigt måste dollarns annars gå ned dramatiskt, vilket hade lett till aldrig tidigare skådade skador på det finansiella systemet.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto