Home > Bitcoin långt ifrån att vara en miljövänlig kryptovaluta

Bitcoin långt ifrån att vara en miljövänlig kryptovaluta

Kryptovalutamarknaden har upplevt en dramatisk ökning i intresse under 2021. Under årets första två månader uppskattas det att antalet krypto-traders växte med tio gånger jämfört med tidigare månader.

Det plötsliga intresset har kommit från den enastående prisökningen i viktiga mynt, det vill säga Bitcoin och Ethereum. Bitcoin exempelvis gick från 10 000 till 58 000 dollar på mindre än tre månader. FOMO (Fear of Missing Out) har lett till att allt fler börja tradea krypto.

Trots varningar från centralbanker fortsätter Bitcoin att locka till sig intresse. Den senaste nedgången från 58 000 dollar till 45 000 dollar möttes med inget annat än nya köp. Kryptovalutan kritiseras dock för den höga elförbrukningen som krävs för att skapa nya mynt, och den begränsade användningen av mynten. Hittills finns det nämligen inte många användningsområden för den relativt nya tekniken.

Tesla ansluter sig till Bitcoin-frenesin

I början av februari utannonserade Tesla en överraskning, nämligen att de hade investerat 1,5 miljarder dollar i Bitcoin under januari. Bitcoin låg då på cirka 40 000 dollar, och nyheterna ledde till att priset på Bitcoin ökade till de senaste höjderna på 58 000 dollar.

Tesla kritiserades för sin investering av ett flertal anledningar. En av anledningarna har att göra med den elförbrukning som krävs för att skapa nya Bitcoins. För den betalda summan (1,5 miljarder dollar) kunde Tesla köpa 45 000 mynt. Kostnaden att skapa dessa Bitcoin är lika med att sätta 890 000 bensindrivna bilar på vägarna. Ironiskt nog är detta nästan dubbelt så många som de elbilar som såldes av Tesla under 2020. Hur kan detta förenas med den miljövänliga position som Tesla har tagit på marknaden?

Under förra veckans nedgång ledde kryptovalutarnas abrupta fall till en del panik bland privata investerare. Ethereum exempelvis dök med 37% på nio dagar, och Bitcoin sjönk med över 20% på tre dagar. Tesla och andra institutionella investerare kände av denna nedgång.

För de som investerade i Bitcoin tidigt sitter de bekvämt på de höga priserna. De senaste stora investeringarna gjordes dock till genomsnittliga priser på 52 000 dollar (Square – investering på 150 miljoner dollar), 52 600 dollar (MicroStrategy – investering på 1 miljard dollar) och 40 000 dollar (det uppskattade priset som Tesla betalade för sin investering)

Oavsett hur man ser på det lär dessa investeringar leda till vinster. Fram tills det att Bitcoin löser frågan om elförbrukning kommer kryptovalutan vara hotad av potentiell lagstiftning. Därmed lär det fortsätta vara en volatil valuta.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.