Home > Bitcoin och Fintech

Bitcoin och Fintech

Digitaliseringen har påverkat mycket, det är det inget tvivel om. Stora IT-bolag från USA dominerar och har snabbt blivit de största företagen. Nasdaq100 är ett aktiemarknadsindex som spårar IT-företag, och det har stigit till rekordhöga nivåer under coronavirus-pandemin.

Detta är dock 2000-talet, och digitaliseringen och tekniken går bortom Apple, Facebook och Amazon. Digitalisering har blivit ett mål för EU vars centralbank redan har ansökt om varumärkesskydd för en digital euro.

Storföretagen har redan så kallade ”fintech”-avdelningar. Oavsett om det rör sig om banker eller investmentbolag har fintech snabbt blivit viktigt för alla organisationer som vill framtidssäkra sina verksamheter. Bitcoin är bara en av produkterna som har med fintech att göra, men det är kanske den viktigaste hittills.

Bitcoins karaktärsdrag

Enligt en studie av CoinMarketCap finns det nästan 7 000 kryptotillgångar som har tagits fram med en marknadsandel på cirka 260 miljarder EUR. Nästan 60% av denna marknadsandel tillhör Bitcoin, vilket säger en hel del om den tillit som investerare har för Bitcoin, och hur stor plats den har på marknaden.

Bitcoin kombinerar två nycklar, en privat och en offentlig, för att garantera anonymitet. Detta är troligtvis det mest intressanta med Bitcoin, men det är också kontroversiellt. I och med denna anonymitet görs olagliga verksamheter möjliga, vilket är oroväckande för hela världens regeringar.

Bitcoin använder kartografi och förlitar sig på så kallad DLT-teknik (Distributed  Ledger Technology), vilket många anser vara det mest revolutionerande med fintech. I Bitcoins fall ansvarar DLT för att bekräfta transaktioner på ett decentraliserat sätt.

Blockchain-teknik

DLT-tekniken kallas även blockchain (eller blockkedja), och har lett till kontroverser. Vissa anser att det är revolutionerande medan andra menar att det inte är mer sofistikerat än ett Excel-kalkylark.

Man kan inte förneka hur viktigt fintech har blivit, och företagen investerar nu i detta utan att få så stora förtjänster av det i stunden. Exempelvis har företag hela avdelningar som forskar inom fintech och håller sig uppdaterade med de senaste utvecklingarna.

Detta är på ett sätt det ECB gör med sitt digitala euro-projekt – de förbereder sig på en möjlig introduktion. Ingen vet exakt när detta kommer hända, men alla håller med om att det är bäst att vara förberedd på det framtiden har att ge.

Detta är anledningen till att företag redan nu investerar i fintech. Att hamna på efterkälken kostar helt enkelt för mycket.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto